Agrifoodclicks

Europees gevogelte: strikte normen voor gewaarborgde kwaliteit

Chicken-Wings-m-bagt-tortilla-scaled-680x530

 

Kalkoen, kapoen, eend, boerderijkip en nog veel andere gevogelte maakt deel uit van onze culinaire tradities. Kiezen voor Europees gevogelte is bewust kiezen voor voedselveiligheid maar ook voor kwaliteit en aspecten rond duurzaamheid en dierenwelzijn.  Tel daar de positieve voedingswaarden bij en het is duidelijk waarom gevogelte een terechte plaats heeft op ons bord.  

De voordelen van vlees van gevogelte

Terwijl het globale vleesverbruik in België daalt steeg de consumptie van gevogelte tussen 2018 en 2019  in ons land met 6 procent. Dit succes kan verklaard worden door meerdere factoren: de variatie van delen (filets, plakjes, orgaanvlees, bouten, met of zonder vel), de snelle en vele manieren van bereiden (grillen, bakken, barbecueën, stoven), maar ook voedingswaarden zorgen ervoor dat gevogelte een stevige plaats inneemt binnen een evenwichtig voedingspatroon. Zo is vlees van gevogelte van nature rijk aan eiwitten, terwijl het arm is aan vetten (2.8%) , met name aan verzadigde vetzuren (0.6%) in vergelijking met andere vleessoorten zoals rood vlees. Gevogelte is ook een bron van vitaminen en mineralen: vitamines B3, B5, B6, B12, zink, fosfor en selenium.
Deze voordelen zorgen er dus voor dat vlees van gevogelte inmiddels een bewuste keuze is op tal van Belgische tafels: de traditionele kalkoen, maar ook kapoen, eend of boerderijkip, in combinatie met feestelijke bijgerechten als kastanjepuree, vruchtencompote, vullingen, enz.).
En wanneer we bovendien voor lokaal gevogelte kiezen, of op z’n minst Europees, kunnen we zeker zijn van pluspunten op het vlak van kwaliteit, voedselveiligheid, duurzaamheid en dierenwelzijn.

Europees gevogelte: strikte normen voor gewaarborgde kwaliteit

Met een volume van 15,8 ton in 2019 blijft Europa de derde grootste producent van gevogeltevlees ter wereld. Alle medewerkers binnen de sector streven naar het respecteren en het verbeteren van de reeds zeer betrouwbare productiemethodes, gekoppeld aan het behoud van de streken waarin het gevogelte gekweekt wordt. Op dat vlak werd er intussen een enorme vooruitgang geboekt en de huidige normen die gevolgd worden voor de productie van Europees gevogelte maken deel uit van de meest strikte reglementeringen wereldwijd.
De sector heeft drie grote prioriteiten: dierenwelzijn (levenskwaliteit, bezettingsdichtheid in de bedrijven, toegang tot water en voedsel, verlichting, juist gebruik van antibiotica), duurzaamheid door de hele productieketen (bescherming van natuurlijke bronnen zoals water, bodem en luchtkwaliteit, controles van het milieu en uitstoot van broeikasgassen) en kwaliteit van het vlees (respect voor de strenge Europese normen in alle lidstaten).

Enkele tips voor een perfecte keuze

Eerste tip: kiezen voor gecertificeerd gevogelte van Europese origine. Wat versheid en kwaliteit van het vlees betreft, moet het vlees meerdere garanties bezitten: het mag er niet droog uitzien, de kleur moet roze zijn, licht, en het vlees moet vochtig zijn. Bovendien mag het ook niet onaangenaam ruiken. Wanneer we voor diepgevroren vlees kiezen, mag het niet bedekt zijn met een ijslaag. Voor vers maar voorverpakt vlees, mag de verpakking niet bol staan.Bewaar het vlees snel mogelijk na aankoop gekoeld.

Europese communicatiecampagne

Met de slogan This is our Poultry! High-quality poultry with European guarantee  start een twee jaar durende communicatiecampagne door productieverenigingen van Duits, Frans, Pools, Nederlands en Italiaans gevogelte in samenwerking met AVEC, de stem van de Europese pluimveevleessector. Het doel van deze campagne, die gesteund wordt door de Europese Unie, is het vertrouwen bij consumenten en professionals vergroten wat de kwaliteit van Europees gevogelte betreft. Het accent ligt op het belang van de strikte Europese normen voor dierenwelzijn, duurzaamheid en voedselveiligheid.

Meer informatie over het project is beschikbaar op https://eu-poultry.eu/.

 

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?

New mail

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2021 Ria Besseling