Agrifoodclicks

IFFA 4 – 9 mei Frankfurt

IFFA Keyvisual

Internationale vleesvakbeurs verwacht ruim 60.000 bezoekers

De IFFA gaat ditmaal van start met een nieuwe beurshal, een geoptimaliseerd concept, een groter expositieoppervlak en alle marktleiders aan boord. De internationale vleesvakbeurs die van 4 tot 9 mei a.s. voor de 70ste maal in Frankfurt plaatsvindt, presenteert onder het motto Meet the Best wederom de technologie van de toekomst en het complete speelveld van de vleesindustrie – van ambacht tot hightech.

Messe Frankfurt verwacht dit jaar meer dan 1000 exposanten uit ongeveer 50 landen. Op een expositieoppervlak van ongeveer 119.000 vierkante meter – acht procent meer dan tijdens de vorige beurs – presenteren fabrikanten innovatieve technologieën, trends en toekomstgerichte oplossingen voor alle processtappen binnen de vleesverwerking: van het slachten, uitsnijden, verwerken en veredelen tot aan verpakking en verkoop. Er worden meer dan 60.000 vakbezoekers uit 140 landen verwacht. De vorige editie in 2016 telde in totaal ruim 62.000 bezoekers waarvan tweederde uit het buitenland kwam.

Wereldwijde vraag naar machines stijgt

De IFFA weerspiegelt als internationale vleesvakbeurs de groei in de vleessector en daarmee de wereldwijde vraag naar machines. Machinebouwvereniging VDMA en  partner van de IFFA, stelt vast dat de internationale vraag naar vleesverwerkende machines in 2017 iets toenam boven het hoge niveau van het voorgaande jaar naar bijna 1,9 miljard euro. De machinehandel binnen dit segment is binnen tien jaar met 30 procent gestegen. Hierbij komen nog verpakkingsmachines, automatiseringsoplossingen, transporttechniek en andere componenten die in de vleesindustrie worden ingezet. De VDMA schat dat de waarde van alle productgroepen voor 2017 rond minimaal 1 miljard euro bedraagt.

Positieve vooruitzichten door wereldwijd stijgende consumptie

De vooruitzichten voor de toeleveranciers van de vleesindustrie zijn positief volgens de VDMA: de wereldbevolking groeit, de uitgaven voor voedingsmiddelen stijgen en met name de opkomende economieën maken op consumptiegebied een inhaalslag.

De inschatting wordt bevestigd door cijfers van het Britse marktonderzoeksbureau Euromonitor International: voor bijvoorbeeld de productcategorie Fresh Meat wordt tot 2022 een groei van het internationale handelsvolume van 10 procent voorspeld. Voor de grootste marktregio Azië wordt een verdere groei van 10 procent verwacht, voor Latijns-Amerika is dat 12 procent en in de regio Midden-Oosten/Afrika zou de consumptie met 18 procent stijgen. Het wereldwijde verkoopvolume wordt voor 2022 op 260 miljoen ton geschat.

Investeren in bouw en uitbreiden productie

De stijgende consumptie leidt tot investeringen in bouw en uitbreiding van productiecapaciteiten. In de meeste landen kan de behoefte aan technologieën niet door het lokale aanbod worden afgedekt en de machines en installaties worden dus op de internationale markt ingekocht.

Europa: langzamere kwalitatieve groei en stagnering vleesconsumptie

In de ontwikkelde Westeuropese markten zal de vleesconsumptie door het reeds hoge niveau kwantitatief duidelijk langzamer groeien en deels stagneren. Tegelijkertijd stijgen hier de uitgaven aan vlees en vleesproducten. Deze markten kennen een kwalitatieve groei. Gezondheidstrends, de integratie van vleesloze alternatieven in het dieet, de wens naar nieuwe smaakbelevingen en veelzijdige verpakkingsvormen en -maten hebben een belangrijke invloed op het consumentengedrag. Seizoensproducten en specialiteiten worden daarom belangrijker. De productlevenscycli worden korter.

Hier moeten de bedrijven binnen de vleesindustrie op inspelen. Bij de investeringen staan daarom vooral oplossingen voor procesoptimalisatie, verhoging van rentabiliteit en totale installatie-efficiëntie centraal. Hierbij worden digitale oplossingen steeds belangrijker.

Exportleider Duitsland: sterk op basis van traditie

Het succes van de Duitse fabrikanten van vleesverwerkende machines is  nauw verbonden met de traditie van de worstproductie. Duitse bedrijven in vleesverwerkende machines zijn 29 procent aandeel (2017) van het wereldhandelsvolume wereldwijd toonaangevend.

Nederlandse machinefabrikanten leveren 22 procent van het wereldhandelsvolume en Italië heeft als op twee na belangrijkste leveringsland een aandeel van 9 procent. Tot de overige exporteurs behoren de VS met 7 procent, China met 6 procent, Denemarken met 5 procent en Polen, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje met aandelen van elk 3 procent. 

Machines naar meer dan 100 landen

In 2017 werd 46 procent van de wereldwijd geëxporteerde vleesverwerkende machines naar Europese landen geleverd, waarvan 34 procent naar de Europese Unie. Azië had een aandeel van 18 procent. Naar Noord-Amerika werd 16 procent van het wereldhandelsvolume geleverd, naar Latijns Amerika ging 10 procent, naar de regio Midden-Oosten 4 procent van de wereldexport. Naar Afrika en Australië ging een aandeel van elk 3 procent van de totale leveringen. De VS was in 2017, net als in de voorgaande jaren, de belangrijkste van de top 20 van de afzetmarkten. Daarna volgen Rusland, Frankrijk, Duitsland, Thailand, Spanje, Groot-Brittannië, China, Polen, Nederland, Mexico, Republiek Korea, Canada, Australië, België, Japan, Brazilië, Italië, Zwitserland en Finland.

Vraag van buiten Europa

Het investeringsniveau in de sterke industrielanden is hoog, de dynamische vraag echter komt van buiten Europa. Het belang van de afzonderlijke afzetregio’s is in de afgelopen jaren verschoven ten gunste van Azië en Latijns Amerika. De VDMA verwacht dat deze verschuiving geleidelijk doorgaat, omdat de betekenis van de markten in Azië, Latijns-Amerika en ook in Afrika in de toekomst verder zal toenemen.

Informatie over programma en beursbezoek: www.iffa.com

 

 

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2019 Ria Besseling