Agrifoodclicks

FSSC 22000 versie 4 voedselveiligheidsnorm kreeg wijzingen

 

Vanaf januari 2018 zullen alle FSSC audits volgens de FSSC versie 4 verlopen, meldt DNV GL. FSSC 22000 versie 4 heeft ten opzichte van versie3 diverse wijzigingen ingevoerd om het systeem te verbeteren. De nieuwe versie is tot stand gekomen in samenwerking met onder meer de industrie, certificerende instanties, accreditatie-instellingen en overheden. Het verbetertraject nam in totaal veertien maanden in beslag.

DNV GL {86b5d4a0-0ea7-4ae5-b3f7-0e9960708144}_FSSC_22000_versie_4.1_Eloqua

De nieuwe norm is pragmatischer en werd gewijzigd in

1) Het uitvoeren van onaangekondigde audits: Dit is geen optie meer, maar een verplichting. Tenminste één van de audits in drie jaar zal onaangekondigd verlopen.  2) Er is meer aandacht voor Food Fraud, de preventie van opzettelijke productbesmetting. 3) De scope van de FSSC 22000 norm is uitgebreid. Naast FSSC 22000  varianten Food, Feed en Packaging, komt er ook een FSSC 22000 variant voor transport en opslag en horeca en detailhandel. 

De FSSC 22000 schema wordt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aanvaard. Dit betekent dat de certificatieregeling voldoet aan de criteria en wordt vermeld op de website www.ketenborging.nl. Deze acceptatie is een belangrijke stap voorwaarts in de publiek-private samenwerking en afstemming binnen de Nederlandse voedingsindustrie.

In haar toezicht op individuele bedrijven in de levensmiddelensector houdt de NVWA rekening met het feit of een organisatie al dan niet is gecertificeerd door een voedselveiligheidsschema dat voldoet aan de NVWA criteria. Dit resulteert voor gecertificeeerde bedrijven, bijvoorbeeld volgens de FSSC 22000, in aangepast of verminderd NVWA toezicht. Meer over de acceptatie door de NVWA is te lezen op de website van de FSSC 22000.

Meer weten over de wijzigingen? Download de gratis whitepaper  FSSC 22000 versie 4.1: wat is er veranderd?

Meer informatie over FSSC 22000 certificering viaFSSC 22000 – Food en het certificatietraject.

FSSC 22000 – Packaging

 

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2018 Ria Besseling