Agrifoodclicks

Koespecifieke yoghurt Buitenverwachting verkozen tot Groene Hart streekproduct

StandyoghurtBuitenverwachting-12599518_1092834244109725_998927523_n 

De yoghurt van de melk van koe Margriet van biologische boerderij Buitenverwachting in Hoogmade is verkozen tot het beste streekproduct van het Groene Hart. De volvette standyoghurt, gemaakt van de melk van blaarkopkoe Margriet 53, is te koop in de boerderijwinkel van Buitenverwachting.

Marrit Schakel van de boerderij die de yoghurt produceert, denkt dat het product heeft gewonnen omdat duidelijk is dat het uit een korte keten komt. “Iedere koe van onze boerderij – er zijn er vijftig -  wordt apart gemolken en geeft melk met een eigen vet- en eiwitgehalte. Het product is dus telkens uniek en plaatsgebonden”. Een deel van de melk van Buitenverwachting wordt ook tot kaas en andere zuivel verwerkt.

Koespecifiek als micro dairy

De winnende koespecifieke yoghurt komt van één koe en heeft een duidelijke herkomst.’”De consument koopt de in onze boerderijwinkel en kan de koe in de wei zien. Ik noem dit kleinschalig zuivelproduct micro dairy”.

Marrit melkt Margriet 53 eenmaal per dag. De 20 liter melk die dit oplevert verwerkt zij tot 10 a 20 liter yoghurt in ongeveer drie batches per week. De yoghurt wordt afgevuld in potten van rond 650 ml.

De klanten kopen nu wekelijks ongeveer dertig potten. “Ik wil de product geleidelijk laten groeien en de verkoop in de winkel verder stimuleren. De standyoghurt gaat ook naar restaurants als seizoensgebonden volvette zuivel”, vertelt Marrit.

(Foto: Sandraloos Instragram@sandraadloos sandraloos)

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2018 Ria Besseling