Agrifoodclicks

Microsoft, Google en nu komt ook datacenter CyrusOne naar Agriport A7

Na Microsoft en Google vestigt zich nu ook CyrusOne op Agriport A7. In het glastuinbouwgebied in Noord-Holland Noord is zeventig hectare gereserveerd voor de bouw van digitale opslagcenters voor computergegevens. Nu gaat ook CyrusOne zich settelen in het gebied in Middenmeer zo’n 30 minuten van Amsterdam.

De Amsterdamse datacenterindustrie groeit jaarlijks met 18 procent en zoekt uitbreiding steeds meer buiten de stadsgrenzen. De uitbreiding van datacenters op Agriport A7 betekent dat in de regio Holland Boven Amsterdam datacentercampus Noord-Amsterdam ontstaat. 

De eerste fase van de bouw van datacenter Google heet Project Nimble en omvat de aankoop van 70 hectare op Agriport A7, dit is circa eenderde van het gebied. Het datacenter van Microsoft datacenter is 38 hectare groot.

De datacenters van de softwaregiganten op Agriport A7 fungeren als een strategische hub voor bedrijven in heel Noord West Europa. De warmte van de datacenter gaat naar de kassen van de telers op Agriport A7.

Ook geothermie levert een duurzame bijdrage aan de energievoorziening in dit toonaangevend kassengebied (met o.a. export van tomaten en paprika’s naar Duitse retail) 

 Microsoft is op dit moment  het eerste softwareconcern dat al meerdere vestigingen heeft op een locatie van veertig hectare in het grootschalige glastuinbouwgebied waar onder meer paprika’s en tomaten worden geteeld. De Amerikaanse datagigant maakt deel uit van de gesloten systemen op Agriport A7 en bezet momenteel tien hectare voor een strategische hub voor de opslag van dataverkeer in West-Europa. 

De wereldwijd opererende softwarebedrijven zien met de vestiging in het gebied mogelijkheden om warmte uit te wisselen met de glastuinbouwbedrijven. De aangesloten bedrijven van de coöperatie ECW staan op hun beurt garant voor stroomleverantie voor de dataservers van Microsoft.

 

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2020 Ria Besseling