Agrifoodclicks

Chocolatemakers lanceert Awajún 52%

 Chocolatemakers © Jitske Schols ★ www.jitskeschols.com ★

Chocolatemakers lanceert een nieuwe chocoladereep, de Awajún 52%.  De cacao voor deze reep wordt in Peru verbouwd door de Awajun indianen. Zij werken met de Criollo, de oorspronkelijke cacaosoort. Chocolatemakers maakt en verkoopt al de Awajún 80% reep.

De repen zijn verkrijgbaar bij onder andere de supermarkten Ekoplaza en Marqt.  De Amsterdamse chocoladeproducent levert de couverture chocolade ook aan restaurants en hotels.

Chocolatemakers koopt de cacao van de coöperatie NorAndino. Deze heeft 7000 leden waarvan 5000 kleinschalige koffieboeren en 2000 kleinschalige cacaoboeren. Cacao is voor  de Awajun Indianen (850 leden in totaal) een zeer belangrijke bron van inkomsten. Met de inkomsten van deze biologische cacao kunnen de indianen in hun levensonderhoud voorzien en hoeven ze geen hout uit het regenwoud te kappen. Zij hebben cacaopercelen langs de oevers van de rivier Cenepa en Rio Santiago.

 

Noodweer Peru: Doneren voor cacaobomen

Noodweer in Peru verwoestte onlangs 40 hectare met cacacobomen ofwel 650 bomen per 1 hectare. Nu kost 1 cacaoboom 1 euro en Chocolatemakers wil proberen dit bedrag (40×650 = 26.000 euro) via de Awajún reep bij elkaar te krijgen. Iedereen die nu via onze webshop een reep doneert, draagt bij aan het kopen van de nieuwe bomen. Chocolatemakers doneert 1 euro per reep aan het noodfonds.

Chocolatemakers selecteert de boerencoöperaties waarmee ze samenwerkt op basis van kwaliteit en transparantie, zowel van het product als van het management. Het gaat aan de ene kant om de service die de coöperaties leveren richting de klant en aan de andere kant richting de boeren als lid en leverancier van de organisatie. Chocolatemakers voert hiervoor een organisatieanalyse uit voordat ze een samenwerking aangaat en er worden  regelmatig data uit het veld verzameld.

“Chocolatemakers is heel belangrijk, want als kleinschalige producent kopen zij bij NorAndino de cacao in voor een goede en eerlijke prijs”, vertelt Marita Herrara Arevalo die  de inheemse gemeenschappen in het Peruaanse Congres vertegenwoordigt. “Het is ook een beloning voor het werk van de Awajún Indianen, want biologisch verbouwen is meer dan een certificaat. Biologisch verbouwen van de Criollo cacao staat voor kwaliteit en ook voor doorzettingsvermogen”.

Chocolatemakers

Chocolatemakers is een ambachtelijke ‘bean to bar’ chocoladefabriek in Amsterdam. Sinds 2011 maken Rodney Nikkels en Enver Loke echte chocolade waarbij ze van boon tot reep alles zelf doen.

Ze kopen hoge kwaliteit biologisch cacao direct bij de boeren voor een goede, eerlijke prijs, branden zelf en nemen de tijd. Chocolatemakers laat door bijzondere repen en projecten zien hoe chocolade anders en duurzaam gemaakt kan worden.

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2017 Ria Besseling