Agrifoodclicks

Betere paprika’s en minder energieverbruik met slimme sensoren

SensorenpaprikateeltPointed Temperature Sensor monitort in deze case paprika's_foto 30MHz

Een betere kwaliteit van de paprikateelt met minder energieverbruik: het kan met geavanceerde sensortechnologie. Het Amsterdamse bedrijf 30MHz brengt samen met Kwekerij Moors en Proeftuin Zwaagdijk een draadloze vruchttemperatuursensor op de markt voor de monitoring en aansturing van het groeiproces. De technologie is volgens 30MHz breed toepasbaar in de tuinbouw en wordt als proef ingezet bij paprikakwekerij Moors in Someren.

Bij telers van vruchten en bloemen groeit de vraag naar draadloze infrarood temperatuursensoren. Nu wordt vaak alleen het macroklimaat dus CO2, temperatuur en  luchtvochtigheid gemeten. Door ook het microklimaat te meten kan de instelling van kassen worden verfijnd en kunnen telers sneller inspelen op de plantbehoefte.

Volgens Cor-Jan Holwerda van 30MHz leidt het gebruik van de nieuwe sensortechnologie tot betere resultaten: “Het risico dat vruchten te warm worden waardoor rotting op kan treden neemt substantieel af. Dankzij de sensoren die met infrarood hun metingen doen worden zaken als temperatuur, vochtigheid, watergift, ventilatie en verwarming optimaal geregeld. De uitval gaat omlaag en de opbrengst omhoog.”

De hitte- en vochtbestendige sensoren zijn verstelbaar en kunnen desgewenst van plek wisselen. De resultaten van de metingen worden door teeltspecialisten op een gepersonaliseerd en aanstuurbaar dashboard uitgelezen.

Toepassing van draadloze sensortechnologie in combinatie met een voor iedere teler op te stellen klimaatmodel tot energiebesparing en kwaliteitsverbetering leiden, verwacht Holwerda. “Voor ons project in de paprikateelt houden we rekening met een energiebesparing van minimaal vijf procent in de komende vijf jaar. Een bijkomend pluspunt is dat het gebruik van chemische gewasbescherming kan worden verminderd.” Het klimaatmodel wordt mede gebaseerd op bestaande meetwaarden in de kas en aangevuld met nieuwe informatie.

Cosun opent onderzoekscentrum

Cooperatie Cosun opent dit voorjaar het Cosun Food Technology Centre in Dinteloord. In het nieuwe onderzoekscentrum worden producten uit bieten en aardappelen ontwikkeld.

De aandacht in de nieuwe  onderzoekslocatie op het terrein van Agro & Food Cluster Nieuw Prinsenlandgaat met name uit naar het hergebruiken van bietenpulp. Een voorbeeld is Betafib, een natuurlijke biopolymeer die is ontwikkeld door Cosun Biobased Products in Roosendaal. De micro-cellulosevezel kan onder meer in verf en vloeibare wasmiddelen worden toegepast. Ook CMI, afkomstig van cichorei, is een product van Cosun. Het product is afbreekbaar en voorkomt kalk- en zoutaanslag in installaties.

Het Cosun Food Technology Centre gaat verder testen uitvoeren voor klanten uit de chemische sector zoals Avantium, Akzo en Philips.

De nieuwe locatie die een testfabriek en laboratoria zal bevatten,  krijgt 100 medewerkers en vergt een investering van 15 miljoen euro. De cooperatie startte in 2015 met de bouw van het innovatiecentrum en zou de locatie midden vorig jaar al openen. De bouw kende echter een vertraging vanwege het faillissement van Imtech.

Het volledige artikel is te lezen via

https://fd.nl/economie-politiek/1180563/bietenpulp-als-grondstof-voor-de-chemische-industrie

Key Technology opent Innovation and Solutions Center

key-hasselt-isc-interior

Key Technology opent in Hasselt (België)  een nieuw Innovation and Solutions Center.  Europese voedingsproducenten kunnen op de locatie van 2500 vierkante meter zowel in levende lijve als op afstand via live videosoftware demonstraties van machines, applicatietesten en opleidingen volgen.

Er staan verschillende Key sorteermachines opgesteld, waaronder de nieuwe Veryx, Optyx, Cayman, BioPrint, Python, VitiSort, DateSort en Veo en trilgoten zoals Iso-Flo en Impulse. De sorteermachines hebben drieweg sortering, Pixel Fusion multi-sensortechnologie, Sort-to-Grade en dergelijke. De configuratie van deze machines is zodanig dat er de  productieomgeving van klanten mee kan worden gesimuleerd en zo efficiënter kan worden getest dan in batchmodus. Hierdoor krijgen klanten een beter zicht op de prestaties van de machines specifiek voor hun producten en in fabrieken.

Het Innovation and Solution Center bevat een gespecialiseerd demonstratielab, een ruimte voor uitgebreide applicatietesten en voorzieningen voor opleidingen. Tevens heeft de nieuwe locatie een ruimte die bestemd is voor de research & development afdeling van Key. In de kantoren worden medewerkers voor verkoop, applications engineering, service, marketing, finance en management gehuisdvest. Dankzij het nieuwe R&D lab en kantoren komt er ruimte vrij in de bestaande productiefaciliteit in Hasselt.

Het bezoekerscentrum in Hasselt heeft een sterke synergie met de andere Innovation en Solution Centers van Key in het hoofdkwartier in Walla Walla, Washington (VS), Sacramento, Californië (VS) en Melbourne (Australië).

Over Key Technology, Inc.

Key Technology (NASDAQ: KTEC) is een wereldleider op het gebied van het ontwerpen en produceren van procesautomatiseringssystemen zoals digitale sorteermachines, transportbanden en verwerkingsapparatuur. Op basis van verwerkingskennis en toepassingsexpertise helpt Key haar klanten in de voedingsindustrie en in andere sectoren bij het realiseren van kwaliteitsverbetering, een hoger rendement en kostenbesparingen.

Key Technology is een ISO-9001 gecertificeerd bedrijf met productielocaties bij het hoofdkantoor in het Amerikaanse Walla Walla (Washington), in Beusichem (Nederland), Hasselt (België) en Redmond, Oregon (VS).

Cublend opende fabriek voor poeder-, kruiden- en groentemengsels

dsc_1330

Cublend opende in Bleiswijk een nieuwe fabriek voor poeder-, kruiden- en groentemengsels voor de foodindustrie. Het nieuwe Nederlandse bedrijf, gestart door Carlo van Eijmeren en Rob Nijgh, levert powder blends op maat als halffabricaten aan de voedingsindustrie. Onlangs behaalde Cublend een higher level voor IFS-certificering.

 

De blends zijn bestemd voor soepen, vlees, sauzen en marinades, coatings voor noten, vis en vleesproducten, functionele toevoegingen en voedingsstoffen voor sport en afslanken. Het bedrijf overweegt vanwege de toenemende vraag om volgend jaar de productiecapaciteit van 6000 ton uit te breiden.

 

dsc_1335

 

Aandacht voor voedselveiligheid

In de fabriek is veel aandacht voor voedselveiligheid. Het centrale productieplatform en zelf ontwikkeld geautomatiseerd grondstof-managementsysteem voorkomen slepen met voedingsstoffen en als gevolg hiervan kruisbesmetting en allergenencontaminatie.

Daarnaast werkt Cublend voor de kruidenmengsels, kruiden en specerijen met natuurlijke grondstoffen die niet genetisch gemodificeerd of geproduceerd zijn met behulp van genetisch gemodificeerde ingrediënten. Die zijn traceerbaar binnen de EU. Op deze wijze borgt het bedrijf de voedselveiligheid in de gehele keten.

De afgelopen jaren kwam de voedingsindustrie regelmatig negatief in het nieuws vanwege  besmettingen met schadelijke bacteriën en restjes allergenen in producten die er volgens de verpakking niet in horen te zitten. “Wat we steeds van klanten horen is dat het beter, sneller en vooral veiliger moet,” aldus eigenaren Carlo van Eijmeren en Rob Nijgh. ,,Daarom is er in de branche een grote behoefte aan dit soort innovaties”.

Cublend is een samenwerkingsverband tussen Berkenhof Beheer B.V., Denico Danmark ApS en Ronijco Invest B.V. voor het gehele Europese continent.

Cublend is aanspreekpunt voor de Benelux en Zuid-Europa, voor Noord Europa en UK verwijzen is dat Denico Danmark.

www.cublend.nl   www.denico.dk

Groen Agro Control wint Space-MATCH prijs

logo-gac-360x62

Groen Agro Control in Delfgauw werd onlangs winnaar van de Space-MATCH prijs. Space-Match is het evenement waar bedrijven elkaar zoeken om ruimtetechnologie toepasbaar te maken voor de aarde. In dit geval gaat het om met camera’s uitgeruste drones van het bedrijf Skylab Analytics in te zetten om bijtijds tekorten in bemesting, aanwezigheid van plagen, ziekten en vochtproblemen op te sporen in akkerbouwgewassen. De technologie werd tot voor kort alleen met satellieten toegepast. Omdat drones aanzienlijk lager vliegen dan satellieten, kunnen eventuele problemen op kleine oppervlakten van landbouwpercelen en zelfs per plant worden vastgesteld. Vervolgens kan worden overgegaan op passende maatregelen zoals bemesting of (biologische) bestrijding.

Groen Agro Control brengt expertise in voor grondmonsteranalyses en teeltadviezen. Beide bedrijven hebben daardoor een gezamenlijke “Space-Match” die naar verwachting tot aanzienlijke kostenbesparingen en opbrengstverhogingen voor boerenbedrijven kunnen leiden. Het bedrijf ontwikkelde drie ruimtetechnologieën voor het kweken van gewassen, namelijk het Opname Analysesysteem van meststoffen, het Groei Management Systeem en een lichtgewicht waterzuiveringssysteem die alle drie bij de ESA staan geregistreerd. Deze technieken worden nu eveneens toegepast in de tuinbouw.Het bedrijf is onlangs gaan samenwerken met Skylab Analytics.

De Netherlands Space Office, TNO en Enterprise Europe Network Netherlands organiseren jaarlijks een Space-MATCH Brokerage Event, het spin-off event van de Europese ruimtevaart in Nederland.  Doel van dit evenement is een brug slaan tussen de bijzondere wereld van het ruimteonderzoek en succesvolle toepassingen op de aarde. Vorig jaar stond in het teken van satellietnavigatie, landbouw en luchtkwaliteit.

Controle van oogsten

In de ruimtevaart worden oogsten al geruime tijd in de gaten gehouden door satellieten. Aan de hand van foto’s waarbij verschillende kleuren licht gebruikt worden en berekeningen worden uitgevoerd, kunnen conclusies worden getrokken over bodemstructuur, gewas, gewasconditie, ziekten en plagen. Skylab Analytics gebruikt deze technologie om met drones en multispectrale camera’s opnames van akkerbouwpercelen te maken en uitspraken te doen over bemesting, ziekten en plagen, bodemstructuur en vochtverdeling.

Aangezien de hoogte waarop drones vliegen aanzienlijk lager is dan satellieten, kunnen zeer gedetailleerde opnames worden gemaakt en eventuele problemen zelfs per plant worden vastgesteld. Maatregelen kunnen daardoor zeer plaatselijk op het perceel worden genomen en leiden tot minder verbruik van pesticiden en meststoffen: een aanvulling op de precisielandbouw.

Groen Agro Control analyseert bodemmonsters, plagen en ziekten en adviseert, terwijl Skylab Analytics de vluchten, multispectrale opnames en bijbehorende berekeningen uitvoert.

Teeltsysteem in de ruimte

Daarnaast zijn de technologieën, die nodig zijn om een succesvol gewas- en drinkwaterproductiesysteem in de ruimte te maken, bij Groen Agro Control aanwezig. De ontwikkeling van een teeltsysteem voor de ruimte past in de plannen van de ESA en de NASA.

De ESA is al vanaf de jaren negentig bezig om een life support systeem voor de ruimte te ontwikkelen, het MELiSSA project. In dit project wordt onderzocht hoe eetbare gewassen, algen en zuurstof in een gesloten systeem kunnen worden geproduceerd uit afval, rioolwater en CO2. Dit systeem is opgezet om op lange termijn toe te passen in een permanente module voor een ruimtestation, of voor lange ruimtereizen zoals naar Mars.

Bij Groen Agro Control is in een relatief korte tijd een lichtgewicht drinkwater productiesysteem ontworpen. Hierbij worden gewassen als zuiveringssysteem gebruikt voor gebruikt en vervuild water. Voor een optimale gezondheid van het gewas, oogst en oogstplanning zijn het Opname analyse model en het Groei management model ontwikkeld, die nu in de tuinbouw worden toegepast. Deze technologieën staan nu geregistreerd als ruimtevaarttechnologieën bij de ESA.

Met eerstgenoemde noviteit worden op basis van gedoseerde en door de plant opgenomen meststoffen correcties berekend voor de toekomstige mestgift. Het Groei management productiemodel is ontwikkeld voor het kweken van voedingsgewassen, waarmee de groei, oogst en oogstplanning kan worden gestuurd op basis van mestgift, licht- en CO2-dosering en temperatuur. Deze modellen zijn universeel toepasbaar voor elk gewas. Laatstgenoemd model is nu in de testfase in de tuinbouw.

Deze modellen  kunnen op de aarde in de dagelijkse land- en tuinbouw worden toegepast op alle gewassen, en worden nu toegepast op tomaat, roos en paprika. Het Opname analyse model wordt nu breed toegepast in de tuinbouw.

 

Meer datacenters mogen zich vestigen op Agriport A7

Agriport Geothermie Wieringermeer paprteler 21138817866_7922461839_z

Er mogen zich meer datacenters vestigen op Agriport A7. In het glastuinbouwgebied in Noord-Holland Noord is aan de Tussenweg zeventig hectare gereserveerd voor eventuele bouw van meer van dergelijke digitale opslagcenters voor computergegevens.

Microsoft is op dit moment  het eerste softwareconcern dat al meerdere vestigingen heeft op een locatie van veertig hectare in het grootschalige glastuinbouwgebied waar onder meer paprika’s en tomaten worden geteeld. De Amerikaanse datagigant maakt deel uit van de gesloten systemen op Agriport A7 en bezet momenteel tien hectare voor een strategische hub voor de opslag van dataverkeer in West-Europa. 

Een wijziging van het bestemmingsplan van Hollands Kroon maakt vestiging van andere partijen mogelijk. Komen er geen nieuwe geïnteresseerden op de gereserveerde locatie, dan krijgt deze weer de bestemming glastuinbouw.

Meerdere wereldwijd opererende softwarebedrijven hebben interesse om zich in het gebied te vestigen. Zij zien eveneens mogelijkheden om warmte uit te wisselen met de glastuinbouwbedrijven. De aangesloten bedrijven van de coöperatie ECW staan op hun beurt garant voor stroomleverantie voor de dataservers van Microsoft.

 

Agriport A7 verduurzaamt verder met CO2-voorziening

AgriportCO2installECW (1)

De tuinbouwbedrijven in het glastuinbouwgebied Agriport A7 krijgen voortaan ook CO2. OCAP, onderdeel van Linde Gas Benelux,  heeft er twee tanks van meer dan 20 meter lang geplaatst, goed voor de opslag van 400 ton vloeibare CO2. Aan deze tanks is een zogenaamde verdamper gekoppeld. Daarin verdampt de vloeibare CO2 naar gasvormige CO2 die in het netwerk wordt gepompt.

Volgende stap in verduurzamen glastuinbouw

Het geothermieproject in Agriport A7 is nu anderhalf jaar operationeel en levert stabiel warmte voor het verwarmen van de kassen op Agriport. De komst van de CO2-voorziening betekent voor ECW Netwerk, de netbeheerder in het Agriport-gebied en beheerder van de geothermiecentrale, een volgende stap in verder verduurzamen van de glastuinbouw op Agriport. ECW Netwerk ontwikkelde in de afgelopen maanden een open-source CO2 distributienetwerk voor de CO2-voorziening. 

 ”CO2 was een ontbrekende schakel in onze ambitie om het gasverbruik te reduceren. Met het nieuwe netwerk en de samenwerking met Linde Gas Benelux kunnen we hierin een flinke stap vooruit maken. Dat maakt het mogelijk om verder te groeien met alternatieve warmte zoals geothermie. Zo snijdt het mes aan twee kanten”, aldus Robert Kielstra, directeur van ECW Netwerk, over het project.

Jacob Limbeek, directeur en mede-oprichter van OCAP noemt het project in Agriport A7 ook voor OCAP van belang. “Met deze uitbreiding zetten we een belangrijke stap in onze strategie om ook buiten het gebied waar we al tien jaar leveren, tuinders de beschikking te geven over grote hoeveelheden betaalbare CO2. Beschikbaarheid van CO2 is cruciaal voor de verdere verduurzaming van de tuinbouwsector.”

 

Zuivere CO2 van buiten het gebied

Op Agriport telen tien bedrijven in grootschalige kassen van totaal 340 hectare. Deze gebruiken allemaal CO2 om de plantgroei te bevorderen. “De bedrijven waren voor de CO2 -voorziening voorheen gebonden aan de terugwinning van CO2 uit de rookgassen van de warmtekrachtkoppelingsinstallaties en de verwarmingsketels. Door de komst van het nieuwe CO2-netwerk kunnen de bedrijven vanaf nu ook zuivere CO2 betrekken van buiten het Agriport gebied”, aldus Koen Hand, projectleider voor de aanleg van het CO2-netwerk. “De warmtekracht koppelingsinstallaties en de verwarmingsketels hoeven minder draaiuren te maken en het aardgasverbruik neemt daardoor af.”

PicknPack organiseert demo workshops

PicknPack houdt op 26 en 27 mei demo workshops in Wageningen. De demonstraties belichten de onderzoeksresultaten van vier jaar EU FrameWork 7 programma over state of the art ontwikkelingen van flexibele geautomatiseerde adaptieve verpakkingssystemen voor verse en verwerkte voedingsmiddelen.

De workshop wordt gehouden rond een werkende demonstratie productielijn met innovatieve aspecten van ontwikkelde technologie. De demo wordt aangevuld met informatieve stands gericht op specifieke aspecten.

Het evenement geeft een overzicht van de nieuwste technische ontwikkelingen op het gebied van flexibel verpakken en toont dit met een werkende demonstratie productielijn. De bijeenkomst biedt gelegenheid om nieuwe ideeën en oplossingen te vinden en gesprekken te voeren met specialisten op dit gebied. Alle veertien projectpartners uit tien landen zullen aanwezig zijn.

 

PicknPack module krattenhandling 1 MarelRobot (2)

Belangrijke presentaties op 26 en 27 mei zijn:

  • Thermeformer met flexibele mal
  • Bin picking robot (R-I) met adaptieve food grade grijpers
  • Quality Assessment Module (incl. 3D X-ray, spectrale analyse, magnetron scanning, 3D-kleur)
  • Direct decoratief meerkleurig printen
  • Laser sealen en snijden van verpakkingen en automatisch testen van seal-kwaliteit
  • 4 DOF snelle pick and place kabelrobot (R-II) met flexibel werkbereik
  • Merk en programmeertaal onafhankelijke software van complete lijn
  • Het reinigen met een mobiele robot (R-III) en CIP faciliteiten
  • Track en trace systeem (incl. hardware en RFID) eenvoudig te programmeren

Locatie:
Axis, gebouwnummer 118
Bornse Weilanden 9
6708 WG Wageningen
(0317) 480084

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Derde module PicknPack ontwikkeld

 

PicknPack wil de kwaliteitsinspectie bij het  verpakken van groenten en fruit en het produceren van kant-en-klaar maaltijden verbeteren en automatiseren door middel van sensoren. Samen met Wageningen UR, InnoSpexion (DK) en de Universiteit van Manchester (UK) ontwikkelt de KU Leuven een module voor automatische kwaliteitsinspectie en –kwantificatie.

Het is de derde module in PicknPack. Eerder werden in dit Europese onderzoeksproject modules ontwikkeld voor krattenhandling en voor flexibeler en kleinschaliger food verpakken.

PicknPack3demodule  QAS_3D_Render

RGB en 3D-cameravisie

Een combinatie van RGB- en 3D-cameravisie bepaalt contactloos het gewicht van de individuele vruchten in een tros. De camera’’s detecteren visuele defecten aan het oppervlak en inspecteren de verdeling van de componenten in een kant-en-klare maaltijd.

Een hyperspectrale camera bepaalt de rijpheid van de individuele vruchten nauwkeurig en detecteert defecten aan en net onder het oppervlak. Deze camera, die een spectrale vingerafdruk opmeet voor elke pixel in het beeld, kan tevens visueel gelijkaardige componenten in kant-en-klaar maaltijden onderscheiden.

Migrolfsensoren meten

 

Naast de kwaliteit aan en net onder het oppervlak wordt ook de interne kwaliteit van de producten gecontroleerd. Migrolfsensoren meten de verdeling van de belangrijkste componenten zoals water en vet,  terwijl X-stralentomografie defecten in de interne structuur zoals holtes en ontbrekende structuren kan inspecteren.

Terwijl deze sensoren elk afzonderlijk reeds meerwaarde kunnen bieden in de voedingsindustrie, onderzoekt het project ook hoe combinatie van deze sensoren via sensorfusie extra meerwaarde kan bieden.
PicknPack werkt verder aan flexibele trainingsalgoritmes die een operator zonder technische opleiding toelaten om de module op een intuïtieve manier te trainen voor een nieuwe cultivar of nieuw product.

 

www.picknpack.eu

 

 

Leerstoelgroepen Wageningen UR werken samen in Food System Dynamics

De leerstoelgroepen van Wageningen UR Laboratory of Food Chemistry, Laboratory of Food Microbiology, Food Process Engineering Group, Food Quality and Design en Physics and Physical Chemistry of Foods gaan samenwerken in een onderzoeksprogramma om complexiteit in voedselproductie en voedselopname vanuit verschillende vakgebieden te benaderen. De samenwerking van dit Food System Dynamics richt zich op de structuur van voedingsmiddelen en hun effect op de opname van voedingsstoffen in het menselijk lichaam.

Het programma bevat projecten rond twee thema’s. Food production dynamics beoogt de efficiëntie in de voedselketen van landbouw tot industriële verwerking verder te verhogen. Hier worden nu nog veel reststromen en afval gecreëerd die beter benut kunnen worden.
Food digestion dynamics verbindt voedsel- en voedingswetenschappen, waarbij samenstelling en structuur van levensmiddelen bepalen hoe bij de voedselvertering in het lichaam voedingsstoffen worden vrijgemaakt en opgenomen.
Het onderzoekscluster wil complexe systemen aanpakken met een brede wetenschappelijke basis. Dit moet leiden tot nieuwe, veilige en duurzame producten en productieprocessen. Daaruit komen levensmiddelen die voldoen aan specifieke behoeften, ontstaan vanuit een veilig voedselcircuit zonder afval.

Oudere berichten »

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2017 Ria Besseling