Agrifoodclicks

7 – 11 oktober Anuga 2017: Internationale foodbeurs brengt 10 vakbeurzen onder een dak

Eingang Süd

 Van 7 tot en met 10 oktober vindt in Keulen in de Koelnmesse de internationale foodbeurs  Anuga plaats. De beurs trekt rond 7200 exposanten uit 100 landen en circa 160.000 vakbezoekers waarvan 89 procent van de exposanten en 69 procent van de bezoekers uit het buitenland komt. Aan de vorige editie in 2015 namen 225 Nederlandse bedrijven deel en er kwamen 8950 Nederlandse bezoekers naar Keulen.

Tien vakbeurzen

De beurs is ingedeeld in tien vakbeurzen.

Hal 7 en hal 8 hebben een deel van Anuga Drinks waaronder Anuga Wine Special. In hal 7  krijgt Anuga Hot Beverages met koffie, thee en warme dranken  nu een eigen locatie. De warme dranken waren voorheen samen met brood en gebak in een  hal  ondergebracht.

Ook in hal 7 Anuga Culinary Concepts waar kookkunst, techniek, apparatuur en culinaire concepten zijn te zien. Hier zijn ook ditmaal de finales van de vakwedstrijden Koch des Jahres en Patissier des Jahres.

Anuga Fine Food is ingedeeld in hal 1, 2.1, 3.1, 10.2, 11 en passage 4/5, presenteert internationale keukens, onverdeeld in de hoofdthema’s specerijen, delicatessen, conserven, olie & azijn en basisvoedingsmiddelen.

Anuga Frozen Food in hal 4.1 en 4.2 toont het assortiment diepvriesproducten, van vers geoogste groente tot aan kant-en-klaar bereide gerechten, taarten en desserts.
Op  Anuga Meat in hal 5.2, 6 en 9 ontmoet de vleessector elkaar.

Anuga Chilled & Fresh Food in hal 5.1 richt zich kant-en-klaar verpakte verse convenienceproducten.

Anuga Dairy in hal 10.1 brengt de internationale zuivelsector bijeen, waaronder niet alleen de grote aanbieders uit de branche, maar ook talrijke kleinere gespecialiseerde bedrijven uit het kaassegment.

Anuga Bread & Bakery in hal 2.2 en 3.2. staat in het teken van brood en gebak.

Anuga Organic in hal 5.1 presenteert biologische producten.

 Tools voor beursbezoekers

De Anuga biedt tools voor beursbezoekers aan, zo is een exposantendatabase, waarin de exposant zijn profiel met details kan opslaan. De bezoeker kan bedrijven zoeken via trefwoorden en via de trendthema’s. De database is vanaf augustus beschikbaar via de website van de beurs.

Innovaties en e- commerce in food

Ee commerce komt tijdens de beurs voor de eerste maal aan bod tijdens het E Grocery Congress dat plaatsvindt op 10 oktober. Online foodverkoop is met name in markten als Europa, Azie en Noord-Amerika samen met digitale marketing en een sterke klantgerichte fysieke handel het concept voor de toekomst.

Het vierde Innovation Food Conference  iFood dat wordt georganiseerd door het Deutsche Institut für Lebensmitteltechnik (DIL), belicht trends in de foodbusiness. Vakmensen uit de levensmiddelentechnologie, industrie en handel bespreken toekomstige strategieën en mogelijkheden.

Uitgebreide informatie over Anuga 2017 is te vinden op de website van de beurs.

 Foodsector groeit wereldwijd

De foodsector groeit wereldwijd de komende jaren. Consumenten in een groeiende economie zijn eerder bereid om meer en kwalitatief hoogwaardiger te kopen. Prijs als doorslaggevend doorkoopcriterium wordt langzaam minder van belang.

Consumenten letten bovendien meer op kwaliteit en duurzaamheid, dierenwelzijn en het eigen welzijn spelen een toenemende rol bij de aankopen. Eten moet ook lekker en gezond zijn en goed doen.

EU: consumptie stijgt

Voor de Europese Unie voorspellen economische onderzoeksinstellingen in Duitsland een stijging van het bruto binnenlands product met 1,5 procent in 2017 en met 1,6 procent in 2018. De toename van het economische vermogen zorgt ook voor een daling van de werkloosheid. Het werkloosheidspercentage zal dit jaar vermoedelijk gemiddeld 8,3 procent bedragen. In 2018 moet dit naar 8,1 procent dalen. De inflatie blijft met 1,5 procent dit jaar en 1,6 procent in 2018 onder de doelstelling van de Europese Centrale Bank van net geen twee procent. De privéconsumptie in de 19 staten van de eurozone zal verder toenemen. Voor 2017 wordt de  groei 1,4 procent, volgend jaar moet de privéconsumptie nog eens met 1,5 procent toenemen.

 Kwaliteit en genieten

 De goede vooruitzichten laten consumenten opnieuw optimistisch naar de toekomst kijken. Zij zijn eerder bereid om meer en kwalitatief hoogwaardiger te kopen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat het belang van prijs als doorslaggevend inkoopcriterium in economisch ontwikkelde landen zoals Duitsland achteruitgaat.

Consumenten letten opnieuw meer op kwaliteitsproducten. Duurzaamheid, dierenwelzijn en het eigen welzijn spelen een steeds grotere rol bij de aankopen. Voor veel mensen blijft het verlangen naar genot een belangrijk motief: eten moet lekker zijn, gezond zijn en gewoon goed doen. Zowel thuis als bij restaurantbezoek staat genot vaak voorop.

Voor een deel van de kopers wordt voeding meer een kwestie van levensbeschouwing. Ze wensen van de voedingsindustrie en de handel producten en diensten die bijdragen aan een duurzame en gezonde voeding.

Gezond kant-en-klaar  

 Het thema gezondheid zorgt in de toekomst voor een belangrijke invloed op voeding. Het doel van veel consumenten wordt voeden om ziekten te voorkomen. Er komt een grote keuze aan gepersonaliseerde levensmiddelen die op persoonlijke behoeften zijn afgestemd.

Producten die zijn bedoeld om meer energie te leveren zijn vooral interessant voor probleembewuste oudere consumenten. Deze mensen waarderen bovendien producten die eenvoudig beschikbaar zijn en gemakkelijk kunnen worden bereid. Deze groep geeft vooral de voorkeur aan gezonde kant-en-klare gerechten.

 Digitalisering voor online food inkopen en inspiratie

 De techniek maakt inkopen steeds eenvoudiger. Consumenten zullen via apps en in de speciaalzaak inspiratie voor recepten opdoen. Online foodaankopen worden nog belangrijker. In de winkel gaat het daarentegen meer om advies, comfort en genot.

De digitale revolutie beinvloedt ook fabrikanten en handel. Nieuwe datagestuurde concepten veranderen marketing, verkoop en aankoop van voeding, ook in productontwikkeling en  organisatie van goederenstromen.

De consument wordt in de nabije toekomst een omnishopper die aankoopkanalen naar believen combineert. Hij verwacht een gekoppelde aankoopervaring waarin winkels, online toepassingen en het gebruik van mobiele apparaten versmelten.

De klant van de nabije toekomst informeert zich dus voornamelijk via de sociale media en op virtuele marktplaatsen en vergelijkingsplatforms. Daarvoor gebruikt hij vooral zijn smartphone of tablet. Zowel voor de informatie voor en tijdens aankoop van levensmiddelen als bij de marketing van producten worden mobiele apps steeds belangrijker.

 Conversatierobots als virtuele shoppingassistenten

 Voor aankoopadvies zullen consumenten vaker messengerdiensten zoals Whatsapp of  Facebook Messenger gebruiken. Mede hierom fabrikanten van consumptiegoederen momenteel onderzoek naar het potentieel van chatbots. De visie is een conversatierobot op basis van kunstmatige intelligentie die als virtuele shoppingassistent en digitale aankoopadviseur fungeert.

De techniek voor versmelting van online en offline handel is beschikbaar. Zo communiceren slimme sensoren op de winkelvloer met de smartphone van de klant. Daardoor is het mogelijk om zijn plaats voor het schap te bepalen en gerichte productinformatie en aankoopprikkels op zijn gsm te sturen. Deze winkelnavigatie via gsm kan ook voor analyse van de winkelroute van de klant worden gebruikt.

Betere paprika’s en minder energieverbruik met slimme sensoren

SensorenpaprikateeltPointed Temperature Sensor monitort in deze case paprika's_foto 30MHz

Een betere kwaliteit van de paprikateelt met minder energieverbruik: het kan met geavanceerde sensortechnologie. Het Amsterdamse bedrijf 30MHz brengt samen met Kwekerij Moors en Proeftuin Zwaagdijk een draadloze vruchttemperatuursensor op de markt voor de monitoring en aansturing van het groeiproces. De technologie is volgens 30MHz breed toepasbaar in de tuinbouw en wordt als proef ingezet bij paprikakwekerij Moors in Someren.

Bij telers van vruchten en bloemen groeit de vraag naar draadloze infrarood temperatuursensoren. Nu wordt vaak alleen het macroklimaat dus CO2, temperatuur en  luchtvochtigheid gemeten. Door ook het microklimaat te meten kan de instelling van kassen worden verfijnd en kunnen telers sneller inspelen op de plantbehoefte.

Volgens Cor-Jan Holwerda van 30MHz leidt het gebruik van de nieuwe sensortechnologie tot betere resultaten: “Het risico dat vruchten te warm worden waardoor rotting op kan treden neemt substantieel af. Dankzij de sensoren die met infrarood hun metingen doen worden zaken als temperatuur, vochtigheid, watergift, ventilatie en verwarming optimaal geregeld. De uitval gaat omlaag en de opbrengst omhoog.”

De hitte- en vochtbestendige sensoren zijn verstelbaar en kunnen desgewenst van plek wisselen. De resultaten van de metingen worden door teeltspecialisten op een gepersonaliseerd en aanstuurbaar dashboard uitgelezen.

Toepassing van draadloze sensortechnologie in combinatie met een voor iedere teler op te stellen klimaatmodel tot energiebesparing en kwaliteitsverbetering leiden, verwacht Holwerda. “Voor ons project in de paprikateelt houden we rekening met een energiebesparing van minimaal vijf procent in de komende vijf jaar. Een bijkomend pluspunt is dat het gebruik van chemische gewasbescherming kan worden verminderd.” Het klimaatmodel wordt mede gebaseerd op bestaande meetwaarden in de kas en aangevuld met nieuwe informatie.

Sustainable Foods Summit 2017 op 1 en 2 juni Amsterdam

SFS_amsterdam_2017_HEADER

Op 1 en 2  juni vindt in Amsterdam de negende editie van de Sustainable Foods Summit plaats.

Op het programma van Sustainable Foods Summit 2017 staan onder meer duurzame ingrediënten, ontwikkelingen in sociaal en consumentperspectief en marketingcases.

Hoewel duurzaamheid een actueel thema is in de foodsector blijven er vragen over de huidige en lange termijnontwikkelingen. Hoe kunnen foodondernemingen zich richten op duurzame footprints? Welke ontwikkelingen zijn er in duurzame voedingsingredienten. Hoe kunnen merken de sociale waarde van hun producten verhogen?

De Sustainable Foods Summit in Amsterdam maakt deel uit van een reeks internationale topontmoetingen over het thema duurzaamheid in de voedingsindustrie.

Informatie: http://www.sustainablefoodssummit.com/

info@sustainablefoodssummit.com

tel: (44) 20 8567 0788   

Vitam, Heyde Hoeve en Dutch Quinoa Group lanceren Ookworst

Logo ookworst

Vitam, de Heyde Hoeve en de Dutch Quinoa Group presenteren de Ookworst, een worst die  ‘minder vlees en meer vezels’ bevat.

Minder vlees eten is beter voor de gezondheid en beter voor het milieu, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vanuit deze gedachte ontwikkelden cateraar Vitam, de Heyde Hoeve, een coöperatie met varkensboeren en de Dutch Quinoa Group de Ookworst. ‘De worst bevat minder en smaakvoller vlees, beschikt over meer vezels door de toevoeging van Nederlandse quinoa en is van lokale herkomst’, aldus de drie Brabantse bedrijven. Ookworst heeft een verhouding vlees-quinoa van 70-30 procent.

Chocolatemakers lanceert Awajún 52%

 Chocolatemakers © Jitske Schols ★ www.jitskeschols.com ★

Chocolatemakers lanceert een nieuwe chocoladereep, de Awajún 52%.  De cacao voor deze reep wordt in Peru verbouwd door de Awajun indianen. Zij werken met de Criollo, de oorspronkelijke cacaosoort. Chocolatemakers maakt en verkoopt al de Awajún 80% reep.

De repen zijn verkrijgbaar bij onder andere de supermarkten Ekoplaza en Marqt.  De Amsterdamse chocoladeproducent levert de couverture chocolade ook aan restaurants en hotels.

Chocolatemakers koopt de cacao van de coöperatie NorAndino. Deze heeft 7000 leden waarvan 5000 kleinschalige koffieboeren en 2000 kleinschalige cacaoboeren. Cacao is voor  de Awajun Indianen (850 leden in totaal) een zeer belangrijke bron van inkomsten. Met de inkomsten van deze biologische cacao kunnen de indianen in hun levensonderhoud voorzien en hoeven ze geen hout uit het regenwoud te kappen. Zij hebben cacaopercelen langs de oevers van de rivier Cenepa en Rio Santiago.

 

Noodweer Peru: Doneren voor cacaobomen

Noodweer in Peru verwoestte onlangs 40 hectare met cacacobomen ofwel 650 bomen per 1 hectare. Nu kost 1 cacaoboom 1 euro en Chocolatemakers wil proberen dit bedrag (40×650 = 26.000 euro) via de Awajún reep bij elkaar te krijgen. Iedereen die nu via onze webshop een reep doneert, draagt bij aan het kopen van de nieuwe bomen. Chocolatemakers doneert 1 euro per reep aan het noodfonds.

Chocolatemakers selecteert de boerencoöperaties waarmee ze samenwerkt op basis van kwaliteit en transparantie, zowel van het product als van het management. Het gaat aan de ene kant om de service die de coöperaties leveren richting de klant en aan de andere kant richting de boeren als lid en leverancier van de organisatie. Chocolatemakers voert hiervoor een organisatieanalyse uit voordat ze een samenwerking aangaat en er worden  regelmatig data uit het veld verzameld.

“Chocolatemakers is heel belangrijk, want als kleinschalige producent kopen zij bij NorAndino de cacao in voor een goede en eerlijke prijs”, vertelt Marita Herrara Arevalo die  de inheemse gemeenschappen in het Peruaanse Congres vertegenwoordigt. “Het is ook een beloning voor het werk van de Awajún Indianen, want biologisch verbouwen is meer dan een certificaat. Biologisch verbouwen van de Criollo cacao staat voor kwaliteit en ook voor doorzettingsvermogen”.

Chocolatemakers

Chocolatemakers is een ambachtelijke ‘bean to bar’ chocoladefabriek in Amsterdam. Sinds 2011 maken Rodney Nikkels en Enver Loke echte chocolade waarbij ze van boon tot reep alles zelf doen.

Ze kopen hoge kwaliteit biologisch cacao direct bij de boeren voor een goede, eerlijke prijs, branden zelf en nemen de tijd. Chocolatemakers laat door bijzondere repen en projecten zien hoe chocolade anders en duurzaam gemaakt kan worden.

Cosun opent onderzoekscentrum

Cooperatie Cosun opent dit voorjaar het Cosun Food Technology Centre in Dinteloord. In het nieuwe onderzoekscentrum worden producten uit bieten en aardappelen ontwikkeld.

De aandacht in de nieuwe  onderzoekslocatie op het terrein van Agro & Food Cluster Nieuw Prinsenlandgaat met name uit naar het hergebruiken van bietenpulp. Een voorbeeld is Betafib, een natuurlijke biopolymeer die is ontwikkeld door Cosun Biobased Products in Roosendaal. De micro-cellulosevezel kan onder meer in verf en vloeibare wasmiddelen worden toegepast. Ook CMI, afkomstig van cichorei, is een product van Cosun. Het product is afbreekbaar en voorkomt kalk- en zoutaanslag in installaties.

Het Cosun Food Technology Centre gaat verder testen uitvoeren voor klanten uit de chemische sector zoals Avantium, Akzo en Philips.

De nieuwe locatie die een testfabriek en laboratoria zal bevatten,  krijgt 100 medewerkers en vergt een investering van 15 miljoen euro. De cooperatie startte in 2015 met de bouw van het innovatiecentrum en zou de locatie midden vorig jaar al openen. De bouw kende echter een vertraging vanwege het faillissement van Imtech.

Het volledige artikel is te lezen via

https://fd.nl/economie-politiek/1180563/bietenpulp-als-grondstof-voor-de-chemische-industrie

Nederlands afvalwater wordt voedingsbron cacaoplantages Dominicaanse Republiek

Chocolatemakers © Jitske Schols  ★ www.jitskeschols.com ★

De wereld verkeert in een chocolade crisis. De vruchtbare gronden waarop cacao groeit worden steeds armer. De grondstoffen en nutriënten die in de producerende landen uit de grond worden gehaald, worden in het westen opgegeten en gaan niet meer terug naar waar ze vandaan komen.

 Chocolatemakers gaat hier met Nederlandse Waterschappen en de Tres Hombres wat aan doen, namelijk struviet (fosfaat) dat de Waterschappen winnen uit het Nederlandse afvalwater terugbrengen naar cacaoplantages in de Dominicaanse Republiek. Daar wordt het weer als voedingsrijke grondstof gebruikt.

 Afvalstof wordt voedingsstof

 Waterschappen winnen struviet als een van de waardevolle grondstoffen terug uit afvalwater. Dit mineraal wordt in de Dominicaanse Republiek gemixt met lokale organische stof en compost om zo een duurzame grondstof voor cacaobomen te vormen.

De Tres Hombres heeft bij aankomst in Nederland de nieuwe oogst biologische cacao voor Chocolatemakers gelost. Het zeilende vrachtschip vaart terug met struviet. Zo wordt in Nederland een overschot aan fosfaat verminderd en het tekort op de Dominicaanse Republiek aangevuld

 Rodney Nikkels van Chocolatemakers: ”De bodem op cacaoplantages wordt steeds armer doordat nutriënten via de cacaobonen naar onder andere Nederland worden geëxporteerd en niet worden aangevuld. Hierdoor wordt de fosfaathuishouding in de bodem verstoord. Als het groeien van cacao een toekomst wil houden zijn drastische oplossingen nodig”.

 De bodemverarming van cacaoplantages komt deels door het gebrek aan kennis bij boeren over bodembeheer, biodiversiteit en klimaatverandering, maar vooral door het eenrichtingsverkeer van nutriënten. Door bodemverarming worden cacaobomen ziek of gaan ze dood en er ontstaat ontbossing voor de aanwas van nieuwe cacaoplantages. Jongere generaties boeren willen geen cacaoboer meer worden.

 Over Chocolatemakers

 Chocolatemakers is een ‘bean to bar’ ambachtelijke chocoladefabriek in Amsterdam Noord.  Chocolatemakers koopt hoge kwaliteit biologische cacao direct bij de cacaoboeren in voor een eerlijke en goede prijs. De chocoladerepen worden verpakt in 100% recyclebaar materiaal en bedrukt met bio-inkt. Chocolatemakers werkt samen met boerencoöperaties in Peru, Dominicaanse Republiek en Congo.

IPSS denkt aan mobiele suikerraffinage op erf

Ingenieursbureau IPSS denkt aan mobiele suikerraffinage op het erf van boerderijen. De mobiele fabrieken zijn ondergebracht in zeecontainers en worden bij boerderijen geplaatst om op locatie suiker uit suikerbieten en reststromen te halen. Het idee is om uiteindelijk kleine mobiele suikerfabrieken in zeecontainers te bouwen en te plaatsen bij bedrijven die reststromen hebben. Dit is mogelijk door een procedé dat is ontwikkeld door Wageningen UR.

Met de nieuwe methode kunnen suikerbieten bij boeren op het erf eenvoudig worden geraffineerd tot suikers. Suikerbieten, grondstoffen en reststromen bevatten eveneens aminozuren. Om reststromen meerdere componenten bevatten zijn vaak veel bewerkingen nodig om deze eruit te halen.

Het procede van Wageningen UR heeft dankzij een anti-solvent minder processtappen nodig om de componenten te isoleren. Door dit anti-oplosmiddel toe te voegen aan het mengsel en vervolgens het water weg te vangen, worden suikers en andere componenten onoplosbaar en kristalliseren ze. Het proces is energiezuinig en werkt zonder drogen en centrifugeren. Daardoor kan het lokaal en op kleine schaal worden ingezet, zoals bij boerderijen.

IPSS start in Wageningen een pilotfabriek om het procedé verder te testen en te onderzoeken naar commerciële haalbaarheid.

Ook andere reststromen verwerken

IPSS en Wageningen UR rekenen ook op verwerking van andere reststromen, bijvoorbeeld afkomstig van de appelmoesindustrie. Daarnaast wordt onderzocht of suikers uit andere reststromen gekristalliseerd kan worden.

Een kleine proeffabriek volgens IPSS in de vijftien weken van het bietenseizoen zo’n 300 hectare suikerbieten verwerken. Het maximale volume van de andere grondstoffen is nog onbekend.

Er is in Nederland behoefte aan meer capaciteit om suikers uit bieten te raffineren. Ons land heeft in Hoogkerk en Dinteloord twee grote productielocaties van Suiker Unie waar suikers uit bieten wordt gehaald.  Er is behoefte aan meer capaciteit, maar een nieuwe productiefaciliteit kost 500 miljoen euro.

Ook interesse in buitenland

Ook in het buitenland is volgens IPSS interesse in de mobiele suikerraffinage, onder meer in de suikerproducerende en -verwerkende industrie in Duitsland, Zwitserland en Nigeria en bij de teelt van suikerhoudende gewassen in Portugal, Canada en Engeland.

Gans eten met Ga voor Gans!

Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) en de agrarische natuurvereniging Water, Land en Dijken (WLD) lanceerden de nieuwe online game Ga voor Gans! De consument kan kennismaken met de smaak van Hollandse wilde gans door op www.gavoorgans.nl  de game te spelen en  een pakket met producten van gans te bestellen.

Logo wilde gans_def

Supermager en smaakvol vlees

Wilde gans heeft echt een eigen smaak. Wilde ganzen eten gras, granen, oogstresten en landbouwgewassen, maar ook allerlei planten uit de natuur. Dit gevarieerde dieet zorgt voor supermager en smaakvol vlees.

Overschot op het menu 

Het aantal wilde ganzen dat in Nederland broedt is fors toegenomen. Er zijn nu 600.000 ganzen in de zomer. Vanwege de schade die deze ganzen veroorzaken aan landbouw en natuur en vanwege het risico dat ze vormen rond Schiphol, brengen de provincies de aantallen terug. Volgend jaar kunnen er in Noord-Holland alleen al 100.000 ganzen worden geschoten en gevangen. Dit aantal overtreft de huidige vraag in de markt.

Er wordt een overschot van 20.000 ganzen verwacht bij Noord-Hollandse groothandels. Het is zaak ervoor te die niet verspild worden, maar op het menu worden gezet.

Speel de game op www.gavoorgans.nl en bestel een delicatessenpakket met producten van wilde gans zoals worst en rillette.  Maar op=op. Er wordt op de website niet meer wilde ganzenvlees aangeboden dan er vanwege noodzakelijk populatiebeheer beschikbaar is.

Ga voor Gans is een campagne van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) en de Agrarische Natuurvereniging Water, Land en Dijken (WLD), in samenwerking met Groothandel Pieter van Meel, Ruig Wild en Gevogelte en Gebroeders de Wolf.De campagne is een idee van Food Cabinet en wordt financieel mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland.

Katalysator zet biomassa sneller en efficiënter om in waardevolle grondstoffen

Scheikundigen van de Universiteit Utrecht ontwikkelden samen met Britse en Amerikaanse collega’s een nieuwe, herbruikbare katalysator die biomassa sneller en efficiënter omzet in waardevolle hernieuwbare producten als plastics en brandstoffen.Op de vinding is inmiddels een octrooi aangevraagd. Het onderzoek werd uitgevoerd binnen het publiek-private samenwerkingsverband CatchBio, dat nieuwe manieren ontwikkelt om niet-eetbare biomassa te verwerken.

De katalysator versnelt zeer selectief één van de chemische reacties die nodig zijn voor de verwerking van cellulose, een onderdeel van plantenmateriaal. Bij deze reactie wordt levulinezuur omgezet in een volgende groene chemische bouwsteen, γ-valerolacton. De katalysatoren die voor deze omzetting worden gebruikt, zijn vaak metalen. Uitgebreid onderzoek leidde tot een katalysator gebaseerd op de metalen ruthenium en palladium. Deze stuurt de omzetting veel sneller dan bestaande katalysatoren en doet dat bovendien heel specifiek, waardoor minder afval wordt geproduceerd.

Gesloten kringloop

In 2050 woont ongeveer driekwart van de wereldbevolking in de stad. Voor het behoud van een goede leefomgeving in miljoenensteden en agglomeraties van grote steden, zoals de Randstad, zijn duurzame en gesloten kringlopen essentieel. Biomassa omzetten in chemische bouwstenen voor de productie van materialen en brandstoffen is zo’n kringloop. Hierbij gaat het om niet-eetbare en snelgroeiende biomassa zoals stro, loof en hout.

Cruciaal

De biomassa wordt eerst omgezet in een select aantal chemische bouwstenen. Hieruit kan een groot aantal hernieuwbare basischemicaliën, zoals plastics, brandstoffen en oplosmiddelen, worden geproduceerd. Deze vormen weer de basis voor de brandstoffen en materialen in het dagelijks leven, variërend van geneesmiddelen tot kleding. Om in de toekomst op deze manier in de behoefte van de wereldbevolking te kunnen voorzien, is per kilo biomassa een maximale opbrengst nodig. Daarom zijn katalysatoren van cruciaal belang en heeft optimalisatie hiervan een grote impact.

CatchBio

Het publiek-private samenwerkingsverband CatchBio, ‘Catalysis for Sustainable Chemicals for Biomass’, is in 2008 opgericht en bestaat uit 21 partners van Nederlandse universiteiten, onderzoeksinstituten en bedrijfsleven. CatchBio heeft als doel om op een schone manier brandstof, chemicaliën en materialen uit niet-eetbare biomassa te halen. Hiervoor werkt het samenwerkingsverband aan meer dan 60 onderzoeksprojecten met een totaalbudget van 28 miljoen euro. Dit geld is opgebracht vanuit de deelnemende bedrijven, onderzoeksinstellingen en het SmartMix-programma van het ministerie van Economische Zaken.

www.catchbio.nl

 catchbio_pb_march2015

Weergave van een elektronen-microscopische opname van de nieuwe katalysator bestaande uit de metalen Ruthenium en Palladium, te zien als grijs witte bol. Rechts een uitvergroting van de katalysator waarbij de roze bolletjes de Ruthenium en blauwe bolletjes voor Palladium voorstellen. Het molecuul Luvelinezuur (links) wordt omgezet in γ-Valerolacton (rechts).

 

 

 

 

Oudere berichten »

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2017 Ria Besseling