Agrifoodclicks

7 – 11 oktober Anuga 2017: Internationale foodbeurs brengt 10 vakbeurzen onder een dak

Eingang Süd

 Van 7 tot en met 10 oktober vindt in Keulen in de Koelnmesse de internationale foodbeurs  Anuga plaats. De beurs trekt rond 7200 exposanten uit 100 landen en circa 160.000 vakbezoekers waarvan 89 procent van de exposanten en 69 procent van de bezoekers uit het buitenland komt. Aan de vorige editie in 2015 namen 225 Nederlandse bedrijven deel en er kwamen 8950 Nederlandse bezoekers naar Keulen.

Tien vakbeurzen

De beurs is ingedeeld in tien vakbeurzen.

Hal 7 en hal 8 hebben een deel van Anuga Drinks waaronder Anuga Wine Special. In hal 7  krijgt Anuga Hot Beverages met koffie, thee en warme dranken  nu een eigen locatie. De warme dranken waren voorheen samen met brood en gebak in een  hal  ondergebracht.

Ook in hal 7 Anuga Culinary Concepts waar kookkunst, techniek, apparatuur en culinaire concepten zijn te zien. Hier zijn ook ditmaal de finales van de vakwedstrijden Koch des Jahres en Patissier des Jahres.

Anuga Fine Food is ingedeeld in hal 1, 2.1, 3.1, 10.2, 11 en passage 4/5, presenteert internationale keukens, onverdeeld in de hoofdthema’s specerijen, delicatessen, conserven, olie & azijn en basisvoedingsmiddelen.

Anuga Frozen Food in hal 4.1 en 4.2 toont het assortiment diepvriesproducten, van vers geoogste groente tot aan kant-en-klaar bereide gerechten, taarten en desserts.
Op  Anuga Meat in hal 5.2, 6 en 9 ontmoet de vleessector elkaar.

Anuga Chilled & Fresh Food in hal 5.1 richt zich kant-en-klaar verpakte verse convenienceproducten.

Anuga Dairy in hal 10.1 brengt de internationale zuivelsector bijeen, waaronder niet alleen de grote aanbieders uit de branche, maar ook talrijke kleinere gespecialiseerde bedrijven uit het kaassegment.

Anuga Bread & Bakery in hal 2.2 en 3.2. staat in het teken van brood en gebak.

Anuga Organic in hal 5.1 presenteert biologische producten.

 Tools voor beursbezoekers

De Anuga biedt tools voor beursbezoekers aan, zo is een exposantendatabase, waarin de exposant zijn profiel met details kan opslaan. De bezoeker kan bedrijven zoeken via trefwoorden en via de trendthema’s. De database is vanaf augustus beschikbaar via de website van de beurs.

Innovaties en e- commerce in food

Ee commerce komt tijdens de beurs voor de eerste maal aan bod tijdens het E Grocery Congress dat plaatsvindt op 10 oktober. Online foodverkoop is met name in markten als Europa, Azie en Noord-Amerika samen met digitale marketing en een sterke klantgerichte fysieke handel het concept voor de toekomst.

Het vierde Innovation Food Conference  iFood dat wordt georganiseerd door het Deutsche Institut für Lebensmitteltechnik (DIL), belicht trends in de foodbusiness. Vakmensen uit de levensmiddelentechnologie, industrie en handel bespreken toekomstige strategieën en mogelijkheden.

Uitgebreide informatie over Anuga 2017 is te vinden op de website van de beurs.

 Foodsector groeit wereldwijd

De foodsector groeit wereldwijd de komende jaren. Consumenten in een groeiende economie zijn eerder bereid om meer en kwalitatief hoogwaardiger te kopen. Prijs als doorslaggevend doorkoopcriterium wordt langzaam minder van belang.

Consumenten letten bovendien meer op kwaliteit en duurzaamheid, dierenwelzijn en het eigen welzijn spelen een toenemende rol bij de aankopen. Eten moet ook lekker en gezond zijn en goed doen.

EU: consumptie stijgt

Voor de Europese Unie voorspellen economische onderzoeksinstellingen in Duitsland een stijging van het bruto binnenlands product met 1,5 procent in 2017 en met 1,6 procent in 2018. De toename van het economische vermogen zorgt ook voor een daling van de werkloosheid. Het werkloosheidspercentage zal dit jaar vermoedelijk gemiddeld 8,3 procent bedragen. In 2018 moet dit naar 8,1 procent dalen. De inflatie blijft met 1,5 procent dit jaar en 1,6 procent in 2018 onder de doelstelling van de Europese Centrale Bank van net geen twee procent. De privéconsumptie in de 19 staten van de eurozone zal verder toenemen. Voor 2017 wordt de  groei 1,4 procent, volgend jaar moet de privéconsumptie nog eens met 1,5 procent toenemen.

 Kwaliteit en genieten

 De goede vooruitzichten laten consumenten opnieuw optimistisch naar de toekomst kijken. Zij zijn eerder bereid om meer en kwalitatief hoogwaardiger te kopen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat het belang van prijs als doorslaggevend inkoopcriterium in economisch ontwikkelde landen zoals Duitsland achteruitgaat.

Consumenten letten opnieuw meer op kwaliteitsproducten. Duurzaamheid, dierenwelzijn en het eigen welzijn spelen een steeds grotere rol bij de aankopen. Voor veel mensen blijft het verlangen naar genot een belangrijk motief: eten moet lekker zijn, gezond zijn en gewoon goed doen. Zowel thuis als bij restaurantbezoek staat genot vaak voorop.

Voor een deel van de kopers wordt voeding meer een kwestie van levensbeschouwing. Ze wensen van de voedingsindustrie en de handel producten en diensten die bijdragen aan een duurzame en gezonde voeding.

Gezond kant-en-klaar  

 Het thema gezondheid zorgt in de toekomst voor een belangrijke invloed op voeding. Het doel van veel consumenten wordt voeden om ziekten te voorkomen. Er komt een grote keuze aan gepersonaliseerde levensmiddelen die op persoonlijke behoeften zijn afgestemd.

Producten die zijn bedoeld om meer energie te leveren zijn vooral interessant voor probleembewuste oudere consumenten. Deze mensen waarderen bovendien producten die eenvoudig beschikbaar zijn en gemakkelijk kunnen worden bereid. Deze groep geeft vooral de voorkeur aan gezonde kant-en-klare gerechten.

 Digitalisering voor online food inkopen en inspiratie

 De techniek maakt inkopen steeds eenvoudiger. Consumenten zullen via apps en in de speciaalzaak inspiratie voor recepten opdoen. Online foodaankopen worden nog belangrijker. In de winkel gaat het daarentegen meer om advies, comfort en genot.

De digitale revolutie beinvloedt ook fabrikanten en handel. Nieuwe datagestuurde concepten veranderen marketing, verkoop en aankoop van voeding, ook in productontwikkeling en  organisatie van goederenstromen.

De consument wordt in de nabije toekomst een omnishopper die aankoopkanalen naar believen combineert. Hij verwacht een gekoppelde aankoopervaring waarin winkels, online toepassingen en het gebruik van mobiele apparaten versmelten.

De klant van de nabije toekomst informeert zich dus voornamelijk via de sociale media en op virtuele marktplaatsen en vergelijkingsplatforms. Daarvoor gebruikt hij vooral zijn smartphone of tablet. Zowel voor de informatie voor en tijdens aankoop van levensmiddelen als bij de marketing van producten worden mobiele apps steeds belangrijker.

 Conversatierobots als virtuele shoppingassistenten

 Voor aankoopadvies zullen consumenten vaker messengerdiensten zoals Whatsapp of  Facebook Messenger gebruiken. Mede hierom fabrikanten van consumptiegoederen momenteel onderzoek naar het potentieel van chatbots. De visie is een conversatierobot op basis van kunstmatige intelligentie die als virtuele shoppingassistent en digitale aankoopadviseur fungeert.

De techniek voor versmelting van online en offline handel is beschikbaar. Zo communiceren slimme sensoren op de winkelvloer met de smartphone van de klant. Daardoor is het mogelijk om zijn plaats voor het schap te bepalen en gerichte productinformatie en aankoopprikkels op zijn gsm te sturen. Deze winkelnavigatie via gsm kan ook voor analyse van de winkelroute van de klant worden gebruikt.

Vitam, Heyde Hoeve en Dutch Quinoa Group lanceren Ookworst

Logo ookworst

Vitam, de Heyde Hoeve en de Dutch Quinoa Group presenteren de Ookworst, een worst die  ‘minder vlees en meer vezels’ bevat.

Minder vlees eten is beter voor de gezondheid en beter voor het milieu, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vanuit deze gedachte ontwikkelden cateraar Vitam, de Heyde Hoeve, een coöperatie met varkensboeren en de Dutch Quinoa Group de Ookworst. ‘De worst bevat minder en smaakvoller vlees, beschikt over meer vezels door de toevoeging van Nederlandse quinoa en is van lokale herkomst’, aldus de drie Brabantse bedrijven. Ookworst heeft een verhouding vlees-quinoa van 70-30 procent.

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2017 Ria Besseling