Agrifoodclicks

Key Technology opent Innovation and Solutions Center

key-hasselt-isc-interior

Key Technology opent in Hasselt (België)  een nieuw Innovation and Solutions Center.  Europese voedingsproducenten kunnen op de locatie van 2500 vierkante meter zowel in levende lijve als op afstand via live videosoftware demonstraties van machines, applicatietesten en opleidingen volgen.

Er staan verschillende Key sorteermachines opgesteld, waaronder de nieuwe Veryx, Optyx, Cayman, BioPrint, Python, VitiSort, DateSort en Veo en trilgoten zoals Iso-Flo en Impulse. De sorteermachines hebben drieweg sortering, Pixel Fusion multi-sensortechnologie, Sort-to-Grade en dergelijke. De configuratie van deze machines is zodanig dat er de  productieomgeving van klanten mee kan worden gesimuleerd en zo efficiënter kan worden getest dan in batchmodus. Hierdoor krijgen klanten een beter zicht op de prestaties van de machines specifiek voor hun producten en in fabrieken.

Het Innovation and Solution Center bevat een gespecialiseerd demonstratielab, een ruimte voor uitgebreide applicatietesten en voorzieningen voor opleidingen. Tevens heeft de nieuwe locatie een ruimte die bestemd is voor de research & development afdeling van Key. In de kantoren worden medewerkers voor verkoop, applications engineering, service, marketing, finance en management gehuisdvest. Dankzij het nieuwe R&D lab en kantoren komt er ruimte vrij in de bestaande productiefaciliteit in Hasselt.

Het bezoekerscentrum in Hasselt heeft een sterke synergie met de andere Innovation en Solution Centers van Key in het hoofdkwartier in Walla Walla, Washington (VS), Sacramento, Californië (VS) en Melbourne (Australië).

Over Key Technology, Inc.

Key Technology (NASDAQ: KTEC) is een wereldleider op het gebied van het ontwerpen en produceren van procesautomatiseringssystemen zoals digitale sorteermachines, transportbanden en verwerkingsapparatuur. Op basis van verwerkingskennis en toepassingsexpertise helpt Key haar klanten in de voedingsindustrie en in andere sectoren bij het realiseren van kwaliteitsverbetering, een hoger rendement en kostenbesparingen.

Key Technology is een ISO-9001 gecertificeerd bedrijf met productielocaties bij het hoofdkantoor in het Amerikaanse Walla Walla (Washington), in Beusichem (Nederland), Hasselt (België) en Redmond, Oregon (VS).

Cublend opende fabriek voor poeder-, kruiden- en groentemengsels

dsc_1330

Cublend opende in Bleiswijk een nieuwe fabriek voor poeder-, kruiden- en groentemengsels voor de foodindustrie. Het nieuwe Nederlandse bedrijf, gestart door Carlo van Eijmeren en Rob Nijgh, levert powder blends op maat als halffabricaten aan de voedingsindustrie. Onlangs behaalde Cublend een higher level voor IFS-certificering.

 

De blends zijn bestemd voor soepen, vlees, sauzen en marinades, coatings voor noten, vis en vleesproducten, functionele toevoegingen en voedingsstoffen voor sport en afslanken. Het bedrijf overweegt vanwege de toenemende vraag om volgend jaar de productiecapaciteit van 6000 ton uit te breiden.

 

dsc_1335

 

Aandacht voor voedselveiligheid

In de fabriek is veel aandacht voor voedselveiligheid. Het centrale productieplatform en zelf ontwikkeld geautomatiseerd grondstof-managementsysteem voorkomen slepen met voedingsstoffen en als gevolg hiervan kruisbesmetting en allergenencontaminatie.

Daarnaast werkt Cublend voor de kruidenmengsels, kruiden en specerijen met natuurlijke grondstoffen die niet genetisch gemodificeerd of geproduceerd zijn met behulp van genetisch gemodificeerde ingrediënten. Die zijn traceerbaar binnen de EU. Op deze wijze borgt het bedrijf de voedselveiligheid in de gehele keten.

De afgelopen jaren kwam de voedingsindustrie regelmatig negatief in het nieuws vanwege  besmettingen met schadelijke bacteriën en restjes allergenen in producten die er volgens de verpakking niet in horen te zitten. “Wat we steeds van klanten horen is dat het beter, sneller en vooral veiliger moet,” aldus eigenaren Carlo van Eijmeren en Rob Nijgh. ,,Daarom is er in de branche een grote behoefte aan dit soort innovaties”.

Cublend is een samenwerkingsverband tussen Berkenhof Beheer B.V., Denico Danmark ApS en Ronijco Invest B.V. voor het gehele Europese continent.

Cublend is aanspreekpunt voor de Benelux en Zuid-Europa, voor Noord Europa en UK verwijzen is dat Denico Danmark.

www.cublend.nl   www.denico.dk

Royal Cosun behaalde lager resultaat door lagere EU suikerprijzen

Royal Cosun behaalde vorig jaar een lager resultaat dan in 2014, echter toch beter dan verwacht. Dit komt vooral door de aanzienlijk lagere verkoopprijs van suiker in de EU. De geconsolideerde omzet komt uit op € 2 miljard (2014: € 2,1 miljard). Het bedrijfsresultaat daalde tot € 59 miljoen (2014: € 110 miljoen). Het nettoresultaat komt uit op € 46 miljoen. In 2014 was dat nog € 79 miljoen.

 Opening nieuw innovatiecentrum

Cosun wil verder groeien in bestaande en nieuwe activiteiten waarmee plantaardige grondstoffen verder tot waarde kunnen worden gebracht. Voorbeelden zijn groengas uit biomassa die niet geschikt is voor voeding, een inulinederivaat voor was- en reinigingsmiddelen en BetaFib, microvezel uit bietenpulp.
Cosun startte in 2015 met de bouw van een nieuw innovatiecentrum op het terrein van Agro & Food Cluster Nieuw Prinsenland. Dit wordt naar verwachting na de zomer in gebruik genomen.

Suiker Unie

De omzet van Suiker Unie daalde fors als gevolg van de historisch lage suikerprijzen binnen de EU. De onderneming realiseerde dankzij een goede kostprijs- en marktpositie een beduidend lager, maar relatief nog goed resultaat. De Nederlandse suikerfabrieken en ook Anklam (D) draaiden de hele campagne uitstekend.

Aviko

 Aviko verbeterde het resultaat in 2015 verder, mede dankzij een hogere afzet tegen goede verkoopprijzen. De afzet van aardappelspecialiteiten en frites nam toe, ook door meer export naar Azië. Als gevolg van margedruk in de Chinese markt bleef het resultaat van de granulaat- en vlokkenactiviteit iets achter bij dat van het voorgaande jaar.
 
Sensus

Sensus behaalde een wat lager resultaat dan in 2014 toen het kon profiteren van eenmalige baten. De afzet van inuline nam toe maar door toenemende concurrentie staan de verkoopprijzen onder druk. De cichoreicampagne 2015 verliep prima. De kwaliteit van de geproduceerde inuline bleef tijdens de hele campagne op niveau.

SVZ

SVZ boekte een nagenoeg gelijk resultaat als in 2014. In Europa werden betere, in Amerika iets minder goede resultaten behaald. De vraag naar vruchtensappen neemt wat af terwijl die naar sap op basis van groenten  toeneemt. Eén van de fabrieken in Polen werd gesloten en een deel van de productie werd ondergebracht bij de nabijgelegen vestiging in Tómaszow.
 
Duynie

Duynie realiseerde met een lager volume een betere marge. De afzet naar biovergisters nam toe en ook de zetmeelactiviteit zat in de lift. De integratie van eerdere acquisities en het stroomlijnen van ondersteunende afdelingen droeg opnieuw bij aan verdere verlaging van de kosten.
 
Lagere opbrengst suiker

 In seizoen 2015 werd in Nederland een opbrengst van 13,9 ton suiker per hectare behaald. Dat is minder dan in het topjaar 2014,  maar nog steeds goed. In de campagne die 99 dagen duurde werd in totaal 790.000 ton suiker geproduceerd. Vanwege de grote suikerproductie in campagne 2014 is circa 190.000 ton suiker doorgeschoven. Hiermee was de eerste quotumsuiker van de afgelopen campagne al geproduceerd. Door de lagere bietenprijs kwam de gemiddelde financiële opbrengst per hectare voor de teler in 2015 uit op € 3301 (2014: € 4354).

Cosun publiceert in april de definitieve cijfers over 2015  www.cosun-jaarverslag.nl

Royal Cosun

Royal Cosun is een agro-industrieel concern in de primaire sector. De bedrijven die tot Cosun behoren zijn Aviko, Duynie, Sensus, Suiker Unie, SVZ en Cosun Biobased Products. Ze maken ingrediënten en producten voor voeding voor de voedingsindustrie, foodservice en retail en in toenemende mate ook componenten voor non-food toepassingen.
Cosun wil de grondstof zoveel mogelijk benutten. Zo leveren de bedrijven ook producten aan de veevoedersector en worden restproducten gebruikt voor biogasproductie.

Coöperatie Royal Cosun werd ruim 115 jaar geleden opgericht door Nederlandse suikerbietentelers. De coöperatie telt ruim 9000 leden / aandeelhouders en is uitgegroeid tot een onderneming met zo’n 3800 medewerkers en een concernomzet van circa € 2 miljard per jaar.

A+A 2015: gezonde werknemers steeds belangrijker voor innovatief en concurrerend vermogen bedrijven

 

AplusA_Picture_Mall_Entrance

De beursorganisatie Van A+A ziet een sterk toenemende belangstelling voor veiligheid en gezondheid bij bedrijven. Gezonde werknemers zijn steeds belangrijker voor het innovatief en concurrerend vermogen. Ook de gevolgen van de vergrijzing worden essentieel voor het voortbestaan van bedrijven.  De 30ste editie van A+A in Dusseldorf, vakbeurs en congres voor veilig en gezond werken, heeft dit jaar bijna 1800 exposanten en is uitgebreid naar ruim 65.000 vierkante meter. De beurs vindt plaats van 27 tot en met 30 oktober.

Economische kansen

De juiste preventie geeft bedrijven aanzienlijke economische kansen die vooral met het oog op de vergrijzing in Europa beter zouden kunnen worden benut, stelt Bruno Zwingmann, directeur van Basi, Bundesarbeitsgemeinschaft für Sicherheit und Gesundheit bei der Arbeit. “De stijgende gemiddelde leeftijd van de werknemer heeft invloed op de industrie en op processen. Technologische ontwikkelingen in de industrie zoals de digitalisering zorgen voor een rationaliseringsslag waaronder robotisering. Een positieve combinatie van deze ontwikkelingen, samen met de vergrijzing, biedt echter grote kansen voor de industrie in Europa”, verwacht Zwingmann.

 A+A presenteert nieuws en trends op het gebied van persoonlijke bescherming (persoonlijke beschermingsartikelen, corporate fashion/image wear, veilige inrichtingen en apparatuur voor de werkvloer), veiligheid op de werkvloer (onder andere producten, apparatuur en dienstverlening voor de brand- en rampenbestrijding binnen bedrijven) en gezondheid tijdens het werk/corporate health (onder meer aandacht voor gezond werken, ergonomie, concepten voor preventie en therapie).

Corporate Health

Een speciaal beursonderdeel is Corporate Health. “De gezondheid van een onderneming hangt nauw samen met de gezondheid van de medewerkers. Moderne managers nemen steeds vaker maatregelen om de gezondheid binnen het bedrijf te bevorderen, zeker gezien de demografische ontwikkelingen”, stelt Birgit Horn, projectleider van A+A 2015 bij Messe Düsseldorf.  Bij Corporate Health in hal 10 vindt de bezoeker informatie, producten en diensten voor het gezondheidsbeleid bij bedrijven zoals voeding, beweging en drugspreventie. Hier brengt tevens Workplace Design practice-oplossingen voor een ergonomische werkplekinrichting, onder andere op het gebied van akoestiek, klimaatbeheersing, werkplek- en productergonomie.   www.AplusA.de

 

 

 

 

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2017 Ria Besseling