Agrifoodclicks

Bagels & Beans zet insecten op de kaart

 Bagels&BeansDelibugs 918-00fa59afabd75f5846f1cf6eec6211a8 - kopie

 

Bagels & Beans zet volgende week Bugs Bagels met insecten van Delibugs op de kaart. De lunchroomformule haakt met de bagels – met een topping van sprinkhaan, krekel en meelworm – in op de trend om vlees te vervangen door andere eiwitrijke producten.

De Bugs Bagel is ontwikkeld samen met Delibugs dat in 2011 startte met de verkoop van eetbare insectensoorten. Het bedrijf in Lelystad kweekt en verwerkt inmiddels ook zelf insecten.

 

Overgang naar ISO 14001:2015 eindigt half september 2018

Op 15 september 2018 eindigt de overgangstermijn naar ISO 14001-2015 en vervallen de ISO 14001:2004-certificaten. Bedrijven die de overgang nog moeten maken,  moeten rekening houden met de voorbereidingstijd voor wijzigingen en de overgangsaudit die tijdig moet plaatsvinden. Ook eventuele opvolging van bevindingen en de doorlooptijd van de certificaatuitgifte neemt tijd in beslag.

De contextbepaling en milieurisico-inschatting zijn de belangrijkste verschillen van ISO 14001-2015.   Niet elk belangrijk milieuaspect (2004-norm) hoeft bijvoorbeeld een risico of kans te zijn met verbetermogelijkheden. Ook vervolgacties moeten duidelijk geregistreerd worden: niet alleen besluiten en procedures, ook documentatie van uitvoering en communicatie is van belang.

De nieuwe versie is verder meer praktijkgericht en er wordt meer betrokkenheid gevraagd van de directie. Het tekenen van de directieverklaring is niet meer voldoende.

 Informatie: www.q-point-bv.nl

Q Point 1001898_313092955494256_67271962_n

 

Betere paprika’s en minder energieverbruik met slimme sensoren

SensorenpaprikateeltPointed Temperature Sensor monitort in deze case paprika's_foto 30MHz

Een betere kwaliteit van de paprikateelt met minder energieverbruik: het kan met geavanceerde sensortechnologie. Het Amsterdamse bedrijf 30MHz brengt samen met Kwekerij Moors en Proeftuin Zwaagdijk een draadloze vruchttemperatuursensor op de markt voor de monitoring en aansturing van het groeiproces. De technologie is volgens 30MHz breed toepasbaar in de tuinbouw en wordt als proef ingezet bij paprikakwekerij Moors in Someren.

Bij telers van vruchten en bloemen groeit de vraag naar draadloze infrarood temperatuursensoren. Nu wordt vaak alleen het macroklimaat dus CO2, temperatuur en  luchtvochtigheid gemeten. Door ook het microklimaat te meten kan de instelling van kassen worden verfijnd en kunnen telers sneller inspelen op de plantbehoefte.

Volgens Cor-Jan Holwerda van 30MHz leidt het gebruik van de nieuwe sensortechnologie tot betere resultaten: “Het risico dat vruchten te warm worden waardoor rotting op kan treden neemt substantieel af. Dankzij de sensoren die met infrarood hun metingen doen worden zaken als temperatuur, vochtigheid, watergift, ventilatie en verwarming optimaal geregeld. De uitval gaat omlaag en de opbrengst omhoog.”

De hitte- en vochtbestendige sensoren zijn verstelbaar en kunnen desgewenst van plek wisselen. De resultaten van de metingen worden door teeltspecialisten op een gepersonaliseerd en aanstuurbaar dashboard uitgelezen.

Toepassing van draadloze sensortechnologie in combinatie met een voor iedere teler op te stellen klimaatmodel tot energiebesparing en kwaliteitsverbetering leiden, verwacht Holwerda. “Voor ons project in de paprikateelt houden we rekening met een energiebesparing van minimaal vijf procent in de komende vijf jaar. Een bijkomend pluspunt is dat het gebruik van chemische gewasbescherming kan worden verminderd.” Het klimaatmodel wordt mede gebaseerd op bestaande meetwaarden in de kas en aangevuld met nieuwe informatie.

Dit is uw land Het einde van Nederland als boerenparadijs

DK Dit is uw land omslag

Op  31 mei verschijnt Dit is uw land Het einde van Nederland als boerenparadijs. In het boek komen boeren, burgers en buitenlui aan het woord over het einde van een boerenparadijs. Hun ervaringen worden onderbouwd door cijfers, grafieken en geschiedenislessen.

De uitgave beschrijft de verborgen schade van een welvaartswonder. Kunnen we gezonde voeding en een leefbaar platteland overlaten aan de vrije markt? Hoe is het mogelijk dat Nederland, mondiaal in bezit van nog geen half procent van alle beschikbare landbouwgrond, de tweede exporteur ter wereld kan zijn?
De expansiedrift gaat ten koste van natuur, milieu en dierenwelzijn. De samenleving betaalt de prijs voor de intensieve Nederlandse manier van ‘boeren’. Overdoses stikstof en ammoniak kosten ons miljarden.
De staatskas is de lachende derde, maar intussen zit een fors deel van de boeren rond de armoedegrens, zo bleek na de opheffing van het melkquotum in 2015. Voorop eigenaren van splinternieuwe megastallen. Hoe kunnen we ontsnappen uit de houdgreep van het ‘welvaartswonder’? Hoe ziet een eerlijke en gezonde landbouwsector er in 2050 uit?

Nederlandse agrarische sector is ontspoord

De werkelijke waarde van de tweede plaats van grootste landbouwexporteurs ter wereld

Overdoses van stikstof, pesticiden, antibiotica en al die andere ‘bijwerkingen’ van de intensieve landbouw hebben de laatste decennia grote schade veroorzaakt aan, natuur, milieu en volksgezondheid. De effecten werden door de sector ontkend, de cijfers soms gemanipuleerd. ‘Een groot deel van de Nederlandse zuivel gaat beneden de kostprijs naar het buitenland. Waarom zou je die dan hier produceren?’ aldus een van de experts in Dit is uw land.

De agrarische sector is de afgelopen vier decennia weliswaar schoner en efficiënter geworden, maar door zijn krankzinnige productievolume is Nederland nog steeds het vieste jongetje van de Europese klas. Nederland zit boven het ‘fosfaatplafond’ en Brussel gaat in 2017 beslissen of de Nederlandse melkveehouders hun uitzonderingspositie om meer mest uit te rijden mogen behouden. Maar daarvoor moeten er eerst 200.000 melkkoeien naar de slacht.

De agro-foodsector zorgt voor mooie beurscijfers, stijgende omzetten en lage prijzen in de supermarkt, maar de keerzijde van dat welvaartswonder is een voedselsysteem dat groen asfalt, uitstervende weidevogels, armoede bij de boer, luchtwegklachten op het platteland en vetzucht en suikerziekte bij de consument veroorzaakt. Ook de karakteristieke melkkoe verdwijnt steeds meer uit het landschap.

Onderzoeker Hans van Grinsven en journalist Kees Kooman zoeken in Dit is uw land het antwoord op de vraag of gezonde voeding en een leefbaar platteland grondrechten moeten zijn of moeten worden overgelaten aan de grillen van de vrije markt. Op die markt is Nederland, dat op mondiale schaal slechts 0,04 procent van alle beschikbare landbouwgrond bezit, na de Verenigde Staten de grootste landbouwexporteur. Aan dit welvaartswonder, waarin iedere dag 11⁄2 miljoen vleeskuikens worden geslacht en een melkplas van 36 miljoen liter wordt geproduceerd, zit een luchtje. Niet alleen letterlijk vanwege de vele mest, maar ook figuurlijk door de dumpprijzen waarvoor veel boeren moeten werken. Zij zitten in de wurggreep van industrie en grote supermarktketens.

Dit is uw land werd geschreven door Hans van Grinsven, senior wetenschappelijk onderzoeker Landbouw en Milieu bij het Planbureau voor de Leefomgeving. Hij publiceert regelmatig over de mest- en veehouderijproblematiek en door Kees Kooman, onderzoeksjournalist/schrijver. Hij schreef een tiental geruchtmakende boeken, waaronder Boerenbloed.

320 pagina’s

verschijnt 31 mei 2017
paperback € 21,50

 
Uitgeverij De Kring 
Beethovenstraat 114-a
1077 JP, Amsterdam
http://www.uitgeverijdekring.nl
Volg ons op Facebook en Twitter

Nederlands afvalwater wordt voedingsbron cacaoplantages Dominicaanse Republiek

Chocolatemakers © Jitske Schols  ★ www.jitskeschols.com ★

De wereld verkeert in een chocolade crisis. De vruchtbare gronden waarop cacao groeit worden steeds armer. De grondstoffen en nutriënten die in de producerende landen uit de grond worden gehaald, worden in het westen opgegeten en gaan niet meer terug naar waar ze vandaan komen.

 Chocolatemakers gaat hier met Nederlandse Waterschappen en de Tres Hombres wat aan doen, namelijk struviet (fosfaat) dat de Waterschappen winnen uit het Nederlandse afvalwater terugbrengen naar cacaoplantages in de Dominicaanse Republiek. Daar wordt het weer als voedingsrijke grondstof gebruikt.

 Afvalstof wordt voedingsstof

 Waterschappen winnen struviet als een van de waardevolle grondstoffen terug uit afvalwater. Dit mineraal wordt in de Dominicaanse Republiek gemixt met lokale organische stof en compost om zo een duurzame grondstof voor cacaobomen te vormen.

De Tres Hombres heeft bij aankomst in Nederland de nieuwe oogst biologische cacao voor Chocolatemakers gelost. Het zeilende vrachtschip vaart terug met struviet. Zo wordt in Nederland een overschot aan fosfaat verminderd en het tekort op de Dominicaanse Republiek aangevuld

 Rodney Nikkels van Chocolatemakers: ”De bodem op cacaoplantages wordt steeds armer doordat nutriënten via de cacaobonen naar onder andere Nederland worden geëxporteerd en niet worden aangevuld. Hierdoor wordt de fosfaathuishouding in de bodem verstoord. Als het groeien van cacao een toekomst wil houden zijn drastische oplossingen nodig”.

 De bodemverarming van cacaoplantages komt deels door het gebrek aan kennis bij boeren over bodembeheer, biodiversiteit en klimaatverandering, maar vooral door het eenrichtingsverkeer van nutriënten. Door bodemverarming worden cacaobomen ziek of gaan ze dood en er ontstaat ontbossing voor de aanwas van nieuwe cacaoplantages. Jongere generaties boeren willen geen cacaoboer meer worden.

 Over Chocolatemakers

 Chocolatemakers is een ‘bean to bar’ ambachtelijke chocoladefabriek in Amsterdam Noord.  Chocolatemakers koopt hoge kwaliteit biologische cacao direct bij de cacaoboeren in voor een eerlijke en goede prijs. De chocoladerepen worden verpakt in 100% recyclebaar materiaal en bedrukt met bio-inkt. Chocolatemakers werkt samen met boerencoöperaties in Peru, Dominicaanse Republiek en Congo.

IPSS denkt aan mobiele suikerraffinage op erf

Ingenieursbureau IPSS denkt aan mobiele suikerraffinage op het erf van boerderijen. De mobiele fabrieken zijn ondergebracht in zeecontainers en worden bij boerderijen geplaatst om op locatie suiker uit suikerbieten en reststromen te halen. Het idee is om uiteindelijk kleine mobiele suikerfabrieken in zeecontainers te bouwen en te plaatsen bij bedrijven die reststromen hebben. Dit is mogelijk door een procedé dat is ontwikkeld door Wageningen UR.

Met de nieuwe methode kunnen suikerbieten bij boeren op het erf eenvoudig worden geraffineerd tot suikers. Suikerbieten, grondstoffen en reststromen bevatten eveneens aminozuren. Om reststromen meerdere componenten bevatten zijn vaak veel bewerkingen nodig om deze eruit te halen.

Het procede van Wageningen UR heeft dankzij een anti-solvent minder processtappen nodig om de componenten te isoleren. Door dit anti-oplosmiddel toe te voegen aan het mengsel en vervolgens het water weg te vangen, worden suikers en andere componenten onoplosbaar en kristalliseren ze. Het proces is energiezuinig en werkt zonder drogen en centrifugeren. Daardoor kan het lokaal en op kleine schaal worden ingezet, zoals bij boerderijen.

IPSS start in Wageningen een pilotfabriek om het procedé verder te testen en te onderzoeken naar commerciële haalbaarheid.

Ook andere reststromen verwerken

IPSS en Wageningen UR rekenen ook op verwerking van andere reststromen, bijvoorbeeld afkomstig van de appelmoesindustrie. Daarnaast wordt onderzocht of suikers uit andere reststromen gekristalliseerd kan worden.

Een kleine proeffabriek volgens IPSS in de vijftien weken van het bietenseizoen zo’n 300 hectare suikerbieten verwerken. Het maximale volume van de andere grondstoffen is nog onbekend.

Er is in Nederland behoefte aan meer capaciteit om suikers uit bieten te raffineren. Ons land heeft in Hoogkerk en Dinteloord twee grote productielocaties van Suiker Unie waar suikers uit bieten wordt gehaald.  Er is behoefte aan meer capaciteit, maar een nieuwe productiefaciliteit kost 500 miljoen euro.

Ook interesse in buitenland

Ook in het buitenland is volgens IPSS interesse in de mobiele suikerraffinage, onder meer in de suikerproducerende en -verwerkende industrie in Duitsland, Zwitserland en Nigeria en bij de teelt van suikerhoudende gewassen in Portugal, Canada en Engeland.

Barendse-DC en Greenco telen paprika’s en snoeptomaatjes op Agriport A7

Paprikateler Barendse en internationale teler en verpakker van snackgroenten Greenco telen beiden op Agriport A7. Greenco ging ruim een jaar geleden samenwerken met  Barendse en startte in een aangrenzende nieuwe tien hectare grote kas met de teelt van snacktomaatjes. De producten zijn verkrijgbaar bij retailformules in Duitsland zoals Edeka en in Nederland bij onder andere Jumbo en bij diverse out-of-homekanalen. Tommies is het bekendste merk van Greenco.

Barendse tros Tommie Tomaatjes. Barerndse tommies 

 

Beide bedrijven, die oorspronkelijk uit het Westland komen, zien in het grootschalige tuinbouwgebied in de Wieringermeer mogelijkheden voor verdere uitbreiding van de teelt.

“De samenwerking is ongelooflijk snel gegaan”, vertelt Petra Barendse van Barendse-DC dat op een oppervlakte van 20 hectare jaarrond oranje paprika’s teelt en met het onlangs behaalde Milieukeur laat zien dat het bedrijf werkt aan duurzame paprikateelt.

 “De bouw van de nieuwe moderne kas begon vorig jaar in juli, het planten in november en in de eerste week van januari konden we leveren. Greenco was op zoek naar uitbreidingsmogelijkheden omdat het bedrijf meer aanvragen kreeg voor snackgroenten en eind vorig jaar een grote aanvraag vanuit Duitsland had voor hun snacktomaatjes. De teler garandeert jaarrond Nederlands product en supermarktorganisatie Edeka wilde de Hollandse snoeptomaatjes graag in de afgelopen winter al in de winkels hebben. Ons land staat bij onze oosterburen bekend om zijn constante kwaliteit en leverbetrouwbaarheid”, legt Petra uit.

“Greenco wist dat wij hier op Agriport A7 nog land beschikbaar hadden en vroeg ons om gezamenlijk snoeptomaatjes te gaan telen. De ruimte, het ondernemerschap en de goede energievoorzieningen op Agriport A7 waren de juiste voorwaarden voor de tomatenteler om de gezamenlijke teelt op te zetten. We beschikken hier over goede energiesystemen voor verlichting, nodig voor de groeilampen voor de groei van wintertomaten”, vertelt de onderneemster.

Het bedrijf teelt nu sinds begin dit jaar op 10 hectare Tommies snoeptomaatjes. De jaarrond productie levert een oogst op van 15.000 kilo tomaatjes per dag. De vruchtjes worden vervoerd naar Honselersdijk waar ze bij Greenco Packing, het verpakkingsbedrijf van Greenco, in diverse verpakkingen gaan waaronder de  shakebeker.

Greenco teelt naast snacktomaatjes inmiddels ook snackkomkommers en -paprika’s.

Tommies-Packshot-Range[1]

Van restproduct naar gezonde snack

De snoeptomaatjes waren tien jaar geleden nog onbekend restproduct, maar werden als snack ontdekt door Ab van Marwijk en Jos van Mil van Greenco. Tegenwoordig zijn ze een populair zoet en smaakvol tussendoortje dat gezondheid en gemak biedt.

Greenco richt zich met het Tommies concept op gezond snacken voor iedereen. De snacktomaatjes in shakebekers, emmertjes, zakjes en doosjes zijn tevens geschikt voor meenemen naar werk, school of sport. Ongeveer driekwart van de tomatenoogst bij Barendse-DC bestaat uit rode snoeptomaatjes, een kwart zijn de specialties: de gele, oranje en bruine tomaatjes. Met deze nieuwe smaken speelt  GreenCo in op de behoefte aan variatie bij de consument en de afnemer.

Paprikateelt: duurzaam met aardwarmte

De paprika’s bij Barendse-DC worden geteeld met behulp van innovatieve technologie. De teler is sinds twee jaar aangesloten op het aardwarmtenet van ECW Netwerk (Energie Combinatie Wieringermeer), het eigen energiebedrijf van de glastuinbouwbedrijven dat ook op Agriport is gevestigd. De aardwarmte als duurzame energiebron van de geothermische installatie is goed voor ongeveer eenderde van de totale warmtevoorziening van de teler. Het bedrijf is een van de aandeelhouders van de coöperatie ECW. Inmiddels is een vergunning voor een tweede boorinstallatie voor aardwarmte aangevraagd.

De CO2 behoefte, nodig voor de groei van de paprikaplanten, komt vanuit de industrie. Petra Barendse: “We hebben, sinds we naast de wkk gebruik maken van aardwarmte, te maken met een tekort aan CO2. De uitlaatgassen van de wkk leveren weliswaar CO2, maar dat volume is sindsdien gedaald. Twee tanks met vloeibare CO2 van industrie uit het Botlekgebied, het restafval van vergisters, bieden nu uitkomst voor onze  CO2-voorziening”.

Deze oplossing wordt straks milieuvriendelijker en duurzamer wanneer CO2 uit de regio van de huisvuilverbrandingsbedrijf HVC in Alkmaar wordt aangeleverd. Voor het transport naar de kassen van deze lokale CO2 is een nieuw netwerk aangelegd.  Zie ook Agriport verduurzaamt verder met CO2-voorziening  

Ook geowater

Het teeltbedrijf kijkt tevens kritisch naar stromen voor hergebruik. Zo gaat ook het geowater uit aardwarmte retour. Dit water dat nog een temperatuur van 35° C heeft, wordt gebruikt voor verwarming van vloeibare CO2 dat vervolgens gasvormig wordt gemaakt. “We gebruiken op deze manier reststromen in een gesloten systeem voor toepassing elders. In feite zijn we continu bezig met het innoveren en ontwikkelen van nieuwe ideeën”, vertelt Petra Barendse.  

Streven naar jaarrond teelt 

Naast de teelt van bijna 20 hectare oranje en rode paprika’s geeft een braakliggend naastgelegen perceel aan dat Barendse-DC ruimte houdt voor nieuwe mogelijkheden en plannen. In het streven naar jaarrond teelt is groei van areaal in het buitenland een optie volgens Petra. “Paprika kan vanwege de kosten vooralsnog nog niet grootschalig in de winter worden geteeld. In het buitenland zijn hiervoor meer mogelijkheden vanwege de lichtintensiteit.”

Datacenter Microsoft onderdeel gesloten systemen Agriport

Ook Microsoft maakt deel uit van de gesloten systemen op Agriport A7. De Amerikaanse datagigant bezet op Agriport A7 een locatie van momenteel tien hectare voor een strategische hub voor de opslag van dataverkeer in West-Europa. Het terrein wordt uitgebreid naar bijna veertig hectare.

Meerdere wereldwijd opererende softwarebedrijven hebben interesse om zich in het gebied te vestigen. Zij zien eveneens mogelijkheden om warmte uit te wisselen met de glastuinbouwbedrijven. De aangesloten bedrijven van de coöperatie ECW staan op hun beurt garant voor stroomleverantie voor de dataservers van Microsoft. “In onze branche is het continu zoeken naar nieuwe samenwerking en innovaties. Agriport A7 is hierin voorloper met een hoog niveau van voorzieningen. Dat bevestigt de locatie van Microsoft in ons gebied”, aldus Petra Barendse.

Bezoekagriport.nl

Petra Barendse verzorgt via bezoekagriport.nl excursies in de kas voor bedrijven, organisaties, scholen en familie uitjes. “We ontvangen hier jaarlijks ruim 6000 bezoekers. Daarvan komt een groot deel uit Azië. Deze bezoekers zijn nieuwsgierig naar de technologie en de innovaties in grootschalige teelt. Steeds vaker ook ontvangen we verzoeken om uitleg over thema’s als duurzaamheid, CO2, logistiek,  handel en innovaties”.

Groen Agro Control wint Space-MATCH prijs

logo-gac-360x62

Groen Agro Control in Delfgauw werd onlangs winnaar van de Space-MATCH prijs. Space-Match is het evenement waar bedrijven elkaar zoeken om ruimtetechnologie toepasbaar te maken voor de aarde. In dit geval gaat het om met camera’s uitgeruste drones van het bedrijf Skylab Analytics in te zetten om bijtijds tekorten in bemesting, aanwezigheid van plagen, ziekten en vochtproblemen op te sporen in akkerbouwgewassen. De technologie werd tot voor kort alleen met satellieten toegepast. Omdat drones aanzienlijk lager vliegen dan satellieten, kunnen eventuele problemen op kleine oppervlakten van landbouwpercelen en zelfs per plant worden vastgesteld. Vervolgens kan worden overgegaan op passende maatregelen zoals bemesting of (biologische) bestrijding.

Groen Agro Control brengt expertise in voor grondmonsteranalyses en teeltadviezen. Beide bedrijven hebben daardoor een gezamenlijke “Space-Match” die naar verwachting tot aanzienlijke kostenbesparingen en opbrengstverhogingen voor boerenbedrijven kunnen leiden. Het bedrijf ontwikkelde drie ruimtetechnologieën voor het kweken van gewassen, namelijk het Opname Analysesysteem van meststoffen, het Groei Management Systeem en een lichtgewicht waterzuiveringssysteem die alle drie bij de ESA staan geregistreerd. Deze technieken worden nu eveneens toegepast in de tuinbouw.Het bedrijf is onlangs gaan samenwerken met Skylab Analytics.

De Netherlands Space Office, TNO en Enterprise Europe Network Netherlands organiseren jaarlijks een Space-MATCH Brokerage Event, het spin-off event van de Europese ruimtevaart in Nederland.  Doel van dit evenement is een brug slaan tussen de bijzondere wereld van het ruimteonderzoek en succesvolle toepassingen op de aarde. Vorig jaar stond in het teken van satellietnavigatie, landbouw en luchtkwaliteit.

Controle van oogsten

In de ruimtevaart worden oogsten al geruime tijd in de gaten gehouden door satellieten. Aan de hand van foto’s waarbij verschillende kleuren licht gebruikt worden en berekeningen worden uitgevoerd, kunnen conclusies worden getrokken over bodemstructuur, gewas, gewasconditie, ziekten en plagen. Skylab Analytics gebruikt deze technologie om met drones en multispectrale camera’s opnames van akkerbouwpercelen te maken en uitspraken te doen over bemesting, ziekten en plagen, bodemstructuur en vochtverdeling.

Aangezien de hoogte waarop drones vliegen aanzienlijk lager is dan satellieten, kunnen zeer gedetailleerde opnames worden gemaakt en eventuele problemen zelfs per plant worden vastgesteld. Maatregelen kunnen daardoor zeer plaatselijk op het perceel worden genomen en leiden tot minder verbruik van pesticiden en meststoffen: een aanvulling op de precisielandbouw.

Groen Agro Control analyseert bodemmonsters, plagen en ziekten en adviseert, terwijl Skylab Analytics de vluchten, multispectrale opnames en bijbehorende berekeningen uitvoert.

Teeltsysteem in de ruimte

Daarnaast zijn de technologieën, die nodig zijn om een succesvol gewas- en drinkwaterproductiesysteem in de ruimte te maken, bij Groen Agro Control aanwezig. De ontwikkeling van een teeltsysteem voor de ruimte past in de plannen van de ESA en de NASA.

De ESA is al vanaf de jaren negentig bezig om een life support systeem voor de ruimte te ontwikkelen, het MELiSSA project. In dit project wordt onderzocht hoe eetbare gewassen, algen en zuurstof in een gesloten systeem kunnen worden geproduceerd uit afval, rioolwater en CO2. Dit systeem is opgezet om op lange termijn toe te passen in een permanente module voor een ruimtestation, of voor lange ruimtereizen zoals naar Mars.

Bij Groen Agro Control is in een relatief korte tijd een lichtgewicht drinkwater productiesysteem ontworpen. Hierbij worden gewassen als zuiveringssysteem gebruikt voor gebruikt en vervuild water. Voor een optimale gezondheid van het gewas, oogst en oogstplanning zijn het Opname analyse model en het Groei management model ontwikkeld, die nu in de tuinbouw worden toegepast. Deze technologieën staan nu geregistreerd als ruimtevaarttechnologieën bij de ESA.

Met eerstgenoemde noviteit worden op basis van gedoseerde en door de plant opgenomen meststoffen correcties berekend voor de toekomstige mestgift. Het Groei management productiemodel is ontwikkeld voor het kweken van voedingsgewassen, waarmee de groei, oogst en oogstplanning kan worden gestuurd op basis van mestgift, licht- en CO2-dosering en temperatuur. Deze modellen zijn universeel toepasbaar voor elk gewas. Laatstgenoemd model is nu in de testfase in de tuinbouw.

Deze modellen  kunnen op de aarde in de dagelijkse land- en tuinbouw worden toegepast op alle gewassen, en worden nu toegepast op tomaat, roos en paprika. Het Opname analyse model wordt nu breed toegepast in de tuinbouw.

 

Agriport A7 verduurzaamt verder met CO2-voorziening

AgriportCO2installECW (1)

De tuinbouwbedrijven in het glastuinbouwgebied Agriport A7 krijgen voortaan ook CO2. OCAP, onderdeel van Linde Gas Benelux,  heeft er twee tanks van meer dan 20 meter lang geplaatst, goed voor de opslag van 400 ton vloeibare CO2. Aan deze tanks is een zogenaamde verdamper gekoppeld. Daarin verdampt de vloeibare CO2 naar gasvormige CO2 die in het netwerk wordt gepompt.

Volgende stap in verduurzamen glastuinbouw

Het geothermieproject in Agriport A7 is nu anderhalf jaar operationeel en levert stabiel warmte voor het verwarmen van de kassen op Agriport. De komst van de CO2-voorziening betekent voor ECW Netwerk, de netbeheerder in het Agriport-gebied en beheerder van de geothermiecentrale, een volgende stap in verder verduurzamen van de glastuinbouw op Agriport. ECW Netwerk ontwikkelde in de afgelopen maanden een open-source CO2 distributienetwerk voor de CO2-voorziening. 

 ”CO2 was een ontbrekende schakel in onze ambitie om het gasverbruik te reduceren. Met het nieuwe netwerk en de samenwerking met Linde Gas Benelux kunnen we hierin een flinke stap vooruit maken. Dat maakt het mogelijk om verder te groeien met alternatieve warmte zoals geothermie. Zo snijdt het mes aan twee kanten”, aldus Robert Kielstra, directeur van ECW Netwerk, over het project.

Jacob Limbeek, directeur en mede-oprichter van OCAP noemt het project in Agriport A7 ook voor OCAP van belang. “Met deze uitbreiding zetten we een belangrijke stap in onze strategie om ook buiten het gebied waar we al tien jaar leveren, tuinders de beschikking te geven over grote hoeveelheden betaalbare CO2. Beschikbaarheid van CO2 is cruciaal voor de verdere verduurzaming van de tuinbouwsector.”

 

Zuivere CO2 van buiten het gebied

Op Agriport telen tien bedrijven in grootschalige kassen van totaal 340 hectare. Deze gebruiken allemaal CO2 om de plantgroei te bevorderen. “De bedrijven waren voor de CO2 -voorziening voorheen gebonden aan de terugwinning van CO2 uit de rookgassen van de warmtekrachtkoppelingsinstallaties en de verwarmingsketels. Door de komst van het nieuwe CO2-netwerk kunnen de bedrijven vanaf nu ook zuivere CO2 betrekken van buiten het Agriport gebied”, aldus Koen Hand, projectleider voor de aanleg van het CO2-netwerk. “De warmtekracht koppelingsinstallaties en de verwarmingsketels hoeven minder draaiuren te maken en het aardgasverbruik neemt daardoor af.”

High tech sensor bewaakt schone lucht groene wand

 

Schone lucht garantie

De Innovation Expo in Amsterdam toonde het prototype van een  tuinbouwproject met een groene wand met een high tech sensor die schone lucht bewaakt.

Planten zorgen voor een gezonde lucht door de lucht te reinigen van schadelijke stoffen, zo toonde de NASA al in 1989 aan. Maar is het ook mogelijk om die luchtkwaliteit te garanderen aan de gebruikers van gebouwen? Een speciale sensor van ASML kan de zogenaamde vluchtige organische stoffen tegenwoordig nauwkeurig meten.

Groene wand met verhoogde ventilatie

Organic Architects bouwde in opdracht van een tuinbouwconsortium een prototype van een groene wand met een ventilatiesysteem, dat de lucht actief langs de groene wand stuurt. Hoe hoger de concentratie van de schadelijke stof, des te hoger de ventilatiestand.

Vervolgens brachten de onderzoekers een hoge concentratie vluchtige stoffen in de ruimte. De actief geventileerde plantenwand bleek in staat om de verontreinigingen af te breken: methaan en ureum halveerden binnen drie uur, alkanen en cyclische koolwaterstoffen na 9,5 uur. Uit de nulmeting bleek dat de verontreiniging zonder plantenwand stabiel hoog bleef. Daarmee is aangetoond dat de groene wand met verhoogde ventilatie de afbraak veroorzaakt.

Universeel ventilatiesysteem

In de tweede fase van dit project gaan industrieel ontwerpers aan de slag om een universeel ventilatiesysteem te ontwikkelen. Dit kan in combinatie met allerlei verschillende bestaande groene wandsystemen bijdragen aan een gezonde woon- en werkomgeving. Dat systeem vormt de basis voor een businessconcept om ‘schone lucht garantie’ te gaan bieden aan gebouwbeheerders.

Het consortium dat dit project ondersteunt bestaat uit: Royal FloraHolland, Waterdrinker, Into Green, Van der Tol, Priva, Nieuwkoop Europe BV en Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) in alliantie met het ministerie van EZ.

Schone lucht garantie is een van de projecten van het nieuwe innovatieprogramma Waard&vol Groen van SIGN. Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) is een initiatief van LTO Glaskracht Nederland en heeft voor de uitvoering van haar innovatieprogramma een alliantie met Innovatie Agro & Natuur van het ministerie van Economische Zaken.

http://www.innovatieglastuinbouw.nl

Oudere berichten »

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2017 Ria Besseling