Agrifoodclicks

AgriFoodTech toont high tech en ICT oplossingen

agrifoodtech-aftp-logo_vakbeurscongres_14_15_december2016

AgriFoodTech toont de agrifoodketen van toeleverancier tot agrariër en teler de laatste oplossingen in high tech en ICT om efficiënter, effectiever en duurzamer te produceren. 
Deze nieuwe vakbeurs voor technologische innovatie, expertise ontwikkeling en samenwerking vindt op 14 en 15 december plaats  in de Brabanthallen in Den Bosch. De organisatie is in handen van Mikrocentrum en het AgriFoodTech Platform. 

Het event omvat een beursvloer met honderd exposanten en lezingen waaronder het

www.agrifoodtech.nl

Key Technology opent Innovation and Solutions Center

key-hasselt-isc-interior

Key Technology opent in Hasselt (België)  een nieuw Innovation and Solutions Center.  Europese voedingsproducenten kunnen op de locatie van 2500 vierkante meter zowel in levende lijve als op afstand via live videosoftware demonstraties van machines, applicatietesten en opleidingen volgen.

Er staan verschillende Key sorteermachines opgesteld, waaronder de nieuwe Veryx, Optyx, Cayman, BioPrint, Python, VitiSort, DateSort en Veo en trilgoten zoals Iso-Flo en Impulse. De sorteermachines hebben drieweg sortering, Pixel Fusion multi-sensortechnologie, Sort-to-Grade en dergelijke. De configuratie van deze machines is zodanig dat er de  productieomgeving van klanten mee kan worden gesimuleerd en zo efficiënter kan worden getest dan in batchmodus. Hierdoor krijgen klanten een beter zicht op de prestaties van de machines specifiek voor hun producten en in fabrieken.

Het Innovation and Solution Center bevat een gespecialiseerd demonstratielab, een ruimte voor uitgebreide applicatietesten en voorzieningen voor opleidingen. Tevens heeft de nieuwe locatie een ruimte die bestemd is voor de research & development afdeling van Key. In de kantoren worden medewerkers voor verkoop, applications engineering, service, marketing, finance en management gehuisdvest. Dankzij het nieuwe R&D lab en kantoren komt er ruimte vrij in de bestaande productiefaciliteit in Hasselt.

Het bezoekerscentrum in Hasselt heeft een sterke synergie met de andere Innovation en Solution Centers van Key in het hoofdkwartier in Walla Walla, Washington (VS), Sacramento, Californië (VS) en Melbourne (Australië).

Over Key Technology, Inc.

Key Technology (NASDAQ: KTEC) is een wereldleider op het gebied van het ontwerpen en produceren van procesautomatiseringssystemen zoals digitale sorteermachines, transportbanden en verwerkingsapparatuur. Op basis van verwerkingskennis en toepassingsexpertise helpt Key haar klanten in de voedingsindustrie en in andere sectoren bij het realiseren van kwaliteitsverbetering, een hoger rendement en kostenbesparingen.

Key Technology is een ISO-9001 gecertificeerd bedrijf met productielocaties bij het hoofdkantoor in het Amerikaanse Walla Walla (Washington), in Beusichem (Nederland), Hasselt (België) en Redmond, Oregon (VS).

Anova Seafood en Aldi introduceren 123 witte tonijn

Anova Seafood en Aldi supermarkten introduceren de 123 witte tonijn bereidingswijzer. Deze laat de consument op drie manieren zien hoe hij zelf witte tonijn kan bereiden: rauw als sashimi of bij de sushi, rosé ofwel maximaal 1 minuut gegrilld en well done ofwel 2 minuten gegrilld. De bereidingswijzer is te vinden in de diepvriesverpakking van witte tonijn bij Aldi. Witte tonijn, die een lichte kleur heeft die wat rozer dan die van de rode tonijn, is zacht en mals van smaak. Hierdoor is hij geschikt voor wraps, salades of pasta.

0207-anova-seafood-witte-tonijn-1-2-3-a4-v2-2

Witte tonijn ook wel albacore tonijn genoemd, is sinds enkele jaren verkrijgbaar in Nederlandse supermarkten en visspeciaalzaken. Hij wordt gevangen in de wateren rondom Fiji en de Cook Islands en is MSC gecertificeerd. Dit betekent dat de vangst van witte tonijn wordt gecontroleerd op overbevissing, dat er zicht is op de grootte van het visbestand en dat de vis milieuvriendelijk wordt gevangen. Witte tonijn wordt na de vangst direct verwerkt en ingevroren.

MSC (Marine Stewardship Counsil) is een internationale non-profit organisatie die duurzame visserij erkent en beloont. Het MSC keurmerk is een wereldwijd erkend keurmerk en certificeringsprogramma voor duurzaam wildgevangen vis. In Nederland hebben ruim 1700 producten het MSC ecolabel.

Nederlands afvalwater wordt voedingsbron cacaoplantages Dominicaanse Republiek

Chocolatemakers © Jitske Schols  ★ www.jitskeschols.com ★

De wereld verkeert in een chocolade crisis. De vruchtbare gronden waarop cacao groeit worden steeds armer. De grondstoffen en nutriënten die in de producerende landen uit de grond worden gehaald, worden in het westen opgegeten en gaan niet meer terug naar waar ze vandaan komen.

 Chocolatemakers gaat hier met Nederlandse Waterschappen en de Tres Hombres wat aan doen. Struviet (fosfaat) dat de Waterschappen winnen uit het Nederlandse afvalwater terugbrengen naar cacaoplantages in de Dominicaanse Republiek om weer als voedingsrijke grondstof te gebruiken. Dit pilot project wordt dit jaar uitgevoerd en met lokale partners gemonitord.

 Afvalstof wordt voedingsstof

 Waterschappen winnen struviet als een van de waardevolle grondstoffen terug uit afvalwater. Dit mineraal wordt in de Dominicaanse Republiek gemixt met lokale organische stof en compost om zo een duurzame grondstof voor cacaobomen te vormen.

De Tres Hombres heeft onlangs bij aankomst in Nederland de nieuwe oogst biologische cacao voor Chocolatemakers gelost. Het zeilende vrachtschip vaart nu terug met struviet. Zo wordt in Nederland een overschot aan fosfaat verminderd en het tekort op de Dominicaanse Republiek aangevuld

 Rodney Nikkels van Chocolatemakers: ”De bodem op cacaoplantages wordt steeds armer doordat nutriënten via de cacaobonen naar onder andere Nederland worden geëxporteerd en niet worden aangevuld. Hierdoor wordt de fosfaathuishouding in de bodem verstoord. Als het groeien van cacao een toekomst wil houden zijn drastische oplossingen nodig”.

 De bodemverarming van cacaoplantages komt deels door het gebrek aan kennis bij boeren over bodembeheer, biodiversiteit en klimaatverandering, maar vooral door het eenrichtingsverkeer van nutriënten. Door bodemverarming worden cacaobomen ziek of gaan ze dood en er ontstaat ontbossing voor de aanwas van nieuwe cacaoplantages. Jongere generaties boeren willen geen cacaoboer meer worden.

 Over Chocolatemakers

 Chocolatemakers is een ‘bean to bar’ ambachtelijke chocoladefabriek in Amsterdam Noord.  Chocolatemakers koopt hoge kwaliteit biologische cacao direct bij de cacaoboeren in voor een eerlijke en goede prijs. De chocoladerepen worden verpakt in 100% recyclebaar materiaal en bedrukt met bio-inkt. Chocolatemakers werkt samen met boerencoöperaties in Peru, Dominicaanse Republiek en Congo.

De wereld achter ons voedsel

Inzicht in wereldvoedselvoorziening

 

wereld-achter-voedsel-klein

Kunnen we op een duurzame manier de groeiende wereldbevolking voeden in harmonie met de natuur en de draagkracht van de aarde? Deze vraag staat centraal in het boekje De wereld achter ons voedsel van de Stichting Werelddelen.

De uitgave kijkt vanuit verschillende invalshoeken naar de wereldvoedselvoorziening en hoe deze zich ontwikkelt, nu en in de toekomst. Zo wordt inzichtelijk waar het in essentie mis gaat en belangrijker nog hoe het anders zou kunnen.

 

Er zijn goede mogelijkheden om veel meer mensen te voeden met eenzelfde niveau van productie van gewassen, namelijk door het tegengaan van verspilling, het veranderen van eetpatronen en het voorkomen dat de productie van biobrandstoffen ten koste gaat van de voedselvoorziening.   

 De Wereld achter ons voedsel bevat veel cijfers en informatie over de belangrijkste knelpunten en mogelijkheden om het recht op genoeg voedsel voor iedereen te garanderen.

 

De wereld achter ons voedsel

Uitgever: Stichting Werelddelen

ISBN: 978-90-820608-2-9

Paperback 72 pag

Prijs € 12,50

Bestellen kan via werelddelen@werelddelen.nl

(013) 535 99 53 of via www.werelddelen.nl

22 oktober: Zesde Origin Chocolate Event

img_9846-chocoflakes-150x150

Op 22 oktober wordt in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam het zesde Origin Chocolate Event gehouden. Het event heeft proeverijen, bijzondere chocolade en pairings met speciaal bier, kaas, rum en meer.

Chocolade en cacao experts Anna Laven (KIT) en Caroline Lubbers (Equipoise) vertellen over de rol die vrouwen spelen in cacao en chocolade. Waar moet je op letten bij het proeven van chocolade en hoe beschrijf je wat je proeft? Hoe proef je bijvoorbeeld dat de cacaobonen te hoog geroosterd zijn? Martin Christy (International Chocolate Awards) leert bezoekers precies hoe zij dit moeten doen. Na deze spoedcursus zijn bezoekers klaar om zelf te jureren net als bij de Chocolate Awards.

 

In de aparte proeflokalen vinden bijzondere chocoladeproeverijen plaats. Kanako Satsutani, een Japanse chocolade-expert,  laat bezoekers proeven van nieuwe bean-to-bar chocolade uit Japan en Taiwan. 

Ook chocolademaker Chris Brennan van Pump Street Bakery laat proeven hoe de kwaliteit van de cacao de smaak van de chocoladee kan beïnvloeden. De repen van Mario Vandeneede wonnen op de International Chocolate Awards een prijs voor zijn Madagaskar repen en Costa Rica. Holger in ’t Veld (Theobro.Ma) uit Berlijn neemt het publiek mee naar het chocolade verwerkingsproces.  Chocolademaker Kees Raat (Metropolitan) en expert Clay Gordon (The Chocolate Life) zorgen voor een afsluiting.

Meer informatie over het programma,  sprekers en deelnemers.

Informatie over tijden en kaartverkoop via http://www.originchocolate.eu

Sial 2016 toont record aantal innovaties

 

 

sial2016-13312909_1110448012329898_1493047225696495927_n

Er hebben 942 bedrijven 2188 producten ingezonden voor de Innovatieprijzen voor de Sial 2016 in Parijs. De internationale voedingsmiddelenbeurs vindt plaats van 16 tot en met 20 oktober.

Uit de inzendingen is een selectie van 600 innovaties gepresenteerd aan de internationale Grand Jury. Dit is een stijging van 24 procent ten opzichte van de vorige beurseditie van de Sial in 2014.

De innovatie zijn te zien in het Sial Innovation Observatory. Zie hier de lijst met winnaars.

Informatie: www.sialparis.com

Cublend opent fabriek voor poeder-, kruiden- en groentemengsels

dsc_1330

Cublend opent in Bleiswijk een nieuwe fabriek voor poeder-, kruiden- en groentemengsels voor de foodindustrie. Het nieuwe Nederlandse bedrijf, gestart door Carlo van Eijmeren en Rob Nijgh, levert powder blends op maat als halffabricaten aan de voedingsindustrie.

De blends zijn bestemd voor soepen, vlees, sauzen en marinades, coatings voor noten, vis en vleesproducten, functionele toevoegingen en voedingsstoffen voor sport en afslanken. Het bedrijf overweegt vanwege de toenemende vraag om volgend jaar de productiecapaciteit van 6000 ton uit te breiden.

 

dsc_1335

 

Aandacht voor voedselveiligheid

In de fabriek is veel aandacht voor voedselveiligheid. Het centrale productieplatform en zelf ontwikkeld geautomatiseerd grondstof-managementsysteem voorkomen slepen met voedingsstoffen en als gevolg hiervan kruisbesmetting en allergenencontaminatie.

Daarnaast werkt Cublend voor de kruidenmengsels, kruiden en specerijen met natuurlijke grondstoffen die niet genetisch gemodificeerd of geproduceerd zijn met behulp van genetisch gemodificeerde ingrediënten. Die zijn traceerbaar binnen de EU. Op deze wijze borgt het bedrijf de voedselveiligheid in de gehele keten.

De afgelopen jaren kwam de voedingsindustrie regelmatig negatief in het nieuws vanwege  besmettingen met schadelijke bacteriën en restjes allergenen in producten die er volgens de verpakking niet in horen te zitten. “Wat we steeds van klanten horen is dat het beter, sneller en vooral veiliger moet,” aldus eigenaren Carlo van Eijmeren en Rob Nijgh. ,,Daarom is er in de branche een grote behoefte aan dit soort innovaties”.

Cublend is een samenwerkingsverband tussen Berkenhof Beheer B.V., Denico Danmark ApS en Ronijco Invest B.V. voor het gehele Europese continent.

Cublend is aanspreekpunt voor de Benelux en Zuid-Europa, voor Noord Europa en UK verwijzen is dat Denico Danmark.

www.cublend.nl   www.denico.dk

Schmidt Originals Zeevis kookboek

Cover Schmidt Originals Zeevis kookboek

50 authentieke visgerechten

Binnenkort  verschijnt bij Uitgeverij Bertram + de Leeuw het Schmidt Originals Zeevis kookboek. Schmidt Zeevis in Rotterdam is al 100 jaar toonaangevend op het gebied van zeevis, de bereiding daarvan en vooral van het (culinair) genieten in Nederland en ver daarbuiten. En in al die jaren hebben wij de meest pure, bijzondere maar ook vaak ‘simpele’ gerechten verzameld.

In het Schmidt Originals Zeevis kookboek geeft het bedrijf  haar geheimen prijs en presenteert het  50 authentieke visrecepten. Met deze ‘Schmidt Originals’ kan iedereen als een ware professional thuis vis bereiden. De heldere recepten laten zien dat het niet ingewikkeld is om een lekker visgerecht te maken.

Het resultaat is een kookboek met ‘originele’ gerechten. Het Schmidt Originals Zeevis Kookboek is een handboek voor de liefhebbers van koken, garen, bakken en vooral: genieten van het lekkers uit de zee. Het kookboek telt 50 Schmidt Originals gerechten, bereid met vis uit alle zeeën en oceanen van de wereld. En leuke weetjes over vis, vissers, kooktechnieken en culinaire wetenswaardigheden van de beste topkoks van Nederland die Schmidt Zeevis hofleverancier hebben.

Prijs € 29,95

Aantal pagina’s 240

ISBN 9789461562227

Informatie en bestellen:

info@bertramendeleeuw.nl
+31 20 7762552

www.bertramendeleeuw.nl

Food2020 voor samenwerken in de grensregio

food2020-13613569_1194414723942135_9009913299036802730_o

 

Food2020 voor samenwerken in de grensregio

 

Greenlincs, AgriFood & Biobased Economy presenteerde onlangs tijdens een ontbijtsessie in Haren de activiteiten van Food2020. Dit project voor mkb-bedrijven in de foodsector in de Nederlands-Duitse grensregio biedt financiële en vakinhoudelijke ondersteuning bij het ontwikkelen van innovatieve producten.

Op 26 januari staat de volgende ontbijtbijeenkomst gepland, ditmaal in Drenthe.

Food2020 bereidt de foodsector in de grensregio voor op 2020. Het programma ondersteunt grensoverschrijdende samenwerking tussen bedrijven met experts en praktijkgerichte onderzoeksfaciliteiten om technologietransfer en innovatieontwikkeling bij bedrijven te stimuleren.

Toekomstbestendige foodindustrie

Het doel van het Food2020 is een model te ontwikkelen voor een toekomstbestendige foodindustrie in de INTERREG VA-regio. Food2020 zet de activiteiten van dit – inmiddels afgesloten – programma voort en ontwikkelt deze inhoudelijk verder. In het INTERREG IVA-project FOOD FUTURE zijn vijf jaar lang ruim 140 kleine en middelgrote ondernemingen in het innovatieproces ondersteund, werden contacten met kennisinstellingen opgebouwd en konden nieuwe producten worden ontwikkeld.  ontkonden ontwikkelen.

Europa 2020

Het Food2020-project richt zich op het Europese 2020 concept voor slimme, duurzame en inclusieve groei. De vijf thema’s – onderzoek en ontwikkeling, klimaatverandering en duurzaamheid, sociale inclusie, onderwijs en werkgelegenheid – worden binnen Food2020 vertaald naar de behoeften van de foodsector in de Duits-Nederlandse grensregio door te investeren in de opbouw van grensoverschrijdende netwerken tussen bedrijven en instellingen voor onderzoek en onderwijs.

Een van de activiteiten van het project zijn innovatieprojecten  – budget maximaal 300.000 euro,  looptijd 2 jaar – voor in beginsel mkb-bedrijven, gekoppeld aan kennisinstellingen. In totaal worden er 84 ondernemers bij innovatieprojecten betrokken. Projectpartners zijn minimaal twee mkb-bedrijven.

Bij de haalbaarheidsstudies – budget maximaal 25.000 euro, looptijd 6 maanden – worden minstens 50 mkb-bedrijven betrokken.

Partners

Het project Food2020 heeft een looptijd van 2,5 jaar. Het wordt gecoördineerd door het Deutsches Institut für Lebensmitteltechnik (DIL) en wordt samen met acht partners uit het Nederlands-Duitse grensgebied uitgevoerd. Projectpartners aan de Nederlandse kant zijn de ontwikkelingsmaatschappijen NV NOM, Oost NV, Industriebank LIOF en BOM en Food Valley NL. Aan de Duitse kant zijn betrokken NieKE-Landesinitiative Ernährungswirtschaft, Food Processing Initiative (FPI) en GIQS (Grenzüberschreitende Integrierte Qualitätssicherung).

Informatie: www.food2020.eu

 www.greenlincs.nl

 

Oudere berichten »

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2016 Ria Besseling