Agrifoodclicks

Sustainable Foods Summit 2017 op 1 en 2 juni Amsterdam

SFS_amsterdam_2017_HEADER

Op 1 en 2  juni vindt in Amsterdam de negende editie van de Sustainable Foods Summit plaats.

Op het programma van Sustainable Foods Summit 2017 staan onder meer duurzame ingrediënten, ontwikkelingen in sociaal en consumentperspectief en marketingcases.

Hoewel duurzaamheid een actueel thema is in de foodsector blijven er vragen over de huidige en lange termijnontwikkelingen. Hoe kunnen foodondernemingen zich richten op duurzame footprints? Welke ontwikkelingen zijn er in duurzame voedingsingredienten. Hoe kunnen merken de sociale waarde van hun producten verhogen?

De Sustainable Foods Summit in Amsterdam maakt deel uit van een reeks internationale topontmoetingen over het thema duurzaamheid in de voedingsindustrie.

Informatie: http://www.sustainablefoodssummit.com/

info@sustainablefoodssummit.com

tel: (44) 20 8567 0788   

Dit is uw land Het einde van Nederland als boerenparadijs

DK Dit is uw land omslag

Op  31 mei verschijnt Dit is uw land Het einde van Nederland als boerenparadijs. In het boek komen boeren, burgers en buitenlui aan het woord over het einde van een boerenparadijs. Hun ervaringen worden onderbouwd door cijfers, grafieken en geschiedenislessen.

 De uitgave beschrijft de verborgen schade van een welvaartswonder. Kunnen we gezonde voeding en een leefbaar platteland overlaten aan de vrije markt? Hoe is het mogelijk dat Nederland, mondiaal in bezit van nog geen half procent van alle beschikbare landbouwgrond, de tweede exporteur ter wereld kan zijn?
De expansiedrift gaat ten koste van natuur, milieu en dierenwelzijn. De samenleving betaalt de prijs voor de intensieve Nederlandse manier van ‘boeren’. Overdoses stikstof en ammoniak kosten ons miljarden.
De staatskas is de lachende derde, maar intussen zit een fors deel van de boeren rond de armoedegrens, zo bleek na de opheffing van het melkquotum in 2015. Voorop eigenaren van splinternieuwe megastallen. Hoe kunnen we ontsnappen uit de houdgreep van het ‘welvaartswonder’? Hoe ziet een eerlijke en gezonde landbouwsector er in 2050 uit?

Dit is uw land werd geschreven door Hans van Grinsven, senior wetenschappelijk onderzoeker Landbouw en Milieu bij het Planbureau voor de Leefomgeving. Hij publiceert regelmatig over de mest- en veehouderijproblematiek en door Kees Kooman, onderzoeksjournalist/schrijver. Hij schreef een tiental geruchtmakende boeken, waaronder Boerenbloed.

 

Dit is uw land. Het einde van Nederland als boerenparadijs

Hans van Grinsven & Kees Kooman

320 pagina’s
verschijnt 31 mei 2017
paperback € 21,50

 
Uitgeverij De Kring 
Beethovenstraat 114-a
1077 JP, Amsterdam
http://www.uitgeverijdekring.nl
Volg ons op Facebook en Twitter

Smokey Goodness 2, next level BBQ boek

 

 

 

 Smokey Goodness 2 (2)

Jord Althuizen heeft zijn tweede barbecueboek gepresenteerd en wel aan 400 BBQ-fans in de Smokey Goodness Mancave in Delft.

Smokey Goodness 2, het nieuwe barbecueboek van de wereldkampioen BBQ en jurylid van RTL 4 Grillmasters, is een ruig boek waarin Althuizen op zoek gaat naar de lekkerste BBQ-recepten en smeulende verhalen van Zuid-Amerika. De stoere recepten komen van onder andere de Argentijnse pampa’s, van salsa’s tot asado’s, porkbelly pita’s en Latino spareribs.

 Jord Althuizen won voor zijn eerste BBQ-boek Smokey Goodness de prijs van Kookboek van het Jaar 2016.

 

Smokey Goodness 2

Auteur: Jord Althuizen

Prijs: € 24,99

ISBN: 9789021564746

Kosmos Uitgevers

www.kosmosuitgevers.nl

Vitam, Heyde Hoeve en Dutch Quinoa Group lanceren Ookworst

Logo ookworst

Vitam, de Heyde Hoeve en de Dutch Quinoa Group presenteren de Ookworst, een worst die  ‘minder vlees en meer vezels’ bevat.

Minder vlees eten is beter voor de gezondheid en beter voor het milieu, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vanuit deze gedachte ontwikkelden cateraar Vitam, de Heyde Hoeve, een coöperatie met varkensboeren en de Dutch Quinoa Group de Ookworst. ‘De worst bevat minder en smaakvoller vlees, beschikt over meer vezels door de toevoeging van Nederlandse quinoa en is van lokale herkomst’, aldus de drie Brabantse bedrijven. Ookworst heeft een verhouding vlees-quinoa van 70-30 procent.

Chocolatemakers lanceert Awajún 52%

 Chocolatemakers © Jitske Schols ★ www.jitskeschols.com ★

Chocolatemakers lanceert een nieuwe chocoladereep, de Awajún 52%.  De cacao voor deze reep wordt in Peru verbouwd door de Awajun indianen. Zij werken met de Criollo, de oorspronkelijke cacaosoort. Chocolatemakers maakt en verkoopt al de Awajún 80% reep.

De repen zijn verkrijgbaar bij onder andere de supermarkten Ekoplaza en Marqt.  De Amsterdamse chocoladeproducent levert de couverture chocolade ook aan restaurants en hotels.

Chocolatemakers koopt de cacao van de coöperatie NorAndino. Deze heeft 7000 leden waarvan 5000 kleinschalige koffieboeren en 2000 kleinschalige cacaoboeren. Cacao is voor  de Awajun Indianen (850 leden in totaal) een zeer belangrijke bron van inkomsten. Met de inkomsten van deze biologische cacao kunnen de indianen in hun levensonderhoud voorzien en hoeven ze geen hout uit het regenwoud te kappen. Zij hebben cacaopercelen langs de oevers van de rivier Cenepa en Rio Santiago.

 

Noodweer Peru: Doneren voor cacaobomen

Noodweer in Peru verwoestte onlangs 40 hectare met cacacobomen ofwel 650 bomen per 1 hectare. Nu kost 1 cacaoboom 1 euro en Chocolatemakers wil proberen dit bedrag (40×650 = 26.000 euro) via de Awajún reep bij elkaar te krijgen. Iedereen die nu via onze webshop een reep doneert, draagt bij aan het kopen van de nieuwe bomen. Chocolatemakers doneert 1 euro per reep aan het noodfonds.

Chocolatemakers selecteert de boerencoöperaties waarmee ze samenwerkt op basis van kwaliteit en transparantie, zowel van het product als van het management. Het gaat aan de ene kant om de service die de coöperaties leveren richting de klant en aan de andere kant richting de boeren als lid en leverancier van de organisatie. Chocolatemakers voert hiervoor een organisatieanalyse uit voordat ze een samenwerking aangaat en er worden  regelmatig data uit het veld verzameld.

“Chocolatemakers is heel belangrijk, want als kleinschalige producent kopen zij bij NorAndino de cacao in voor een goede en eerlijke prijs”, vertelt Marita Herrara Arevalo die  de inheemse gemeenschappen in het Peruaanse Congres vertegenwoordigt. “Het is ook een beloning voor het werk van de Awajún Indianen, want biologisch verbouwen is meer dan een certificaat. Biologisch verbouwen van de Criollo cacao staat voor kwaliteit en ook voor doorzettingsvermogen”.

Chocolatemakers

Chocolatemakers is een ambachtelijke ‘bean to bar’ chocoladefabriek in Amsterdam. Sinds 2011 maken Rodney Nikkels en Enver Loke echte chocolade waarbij ze van boon tot reep alles zelf doen.

Ze kopen hoge kwaliteit biologisch cacao direct bij de boeren voor een goede, eerlijke prijs, branden zelf en nemen de tijd. Chocolatemakers laat door bijzondere repen en projecten zien hoe chocolade anders en duurzaam gemaakt kan worden.

Cosun opent dit voorjaar onderzoekscentrum

Cooperatie Cosun opent dit voorjaar het Cosun Food Technology Centre in Dinteloord. In het nieuwe onderzoekscentrum worden producten uit bieten en aardappelen ontwikkeld.

De aandacht in de nieuwe  onderzoekslocatie op het terrein van Agro & Food Cluster Nieuw Prinsenlandgaat met name uit naar het hergebruiken van bietenpulp. Een voorbeeld is Betafib, een natuurlijke biopolymeer die is ontwikkeld door Cosun Biobased Products in Roosendaal. De micro-cellulosevezel kan onder meer in verf en vloeibare wasmiddelen worden toegepast. Ook CMI, afkomstig van cichorei, is een product van Cosun. Het product is afbreekbaar en voorkomt kalk- en zoutaanslag in installaties.

Het Cosun Food Technology Centre gaat verder testen uitvoeren voor klanten uit de chemische sector zoals Avantium, Akzo en Philips.

De nieuwe locatie die een testfabriek en laboratoria zal bevatten,  krijgt 100 medewerkers en vergt een investering van 15 miljoen euro. De cooperatie startte in 2015 met de bouw van het innovatiecentrum en zou de locatie midden vorig jaar al openen. De bouw kende echter een vertraging vanwege het faillissement van Imtech.

Het volledige artikel is te lezen via

https://fd.nl/economie-politiek/1180563/bietenpulp-als-grondstof-voor-de-chemische-industrie

Key Technology opent Innovation and Solutions Center

key-hasselt-isc-interior

Key Technology opent in Hasselt (België)  een nieuw Innovation and Solutions Center.  Europese voedingsproducenten kunnen op de locatie van 2500 vierkante meter zowel in levende lijve als op afstand via live videosoftware demonstraties van machines, applicatietesten en opleidingen volgen.

Er staan verschillende Key sorteermachines opgesteld, waaronder de nieuwe Veryx, Optyx, Cayman, BioPrint, Python, VitiSort, DateSort en Veo en trilgoten zoals Iso-Flo en Impulse. De sorteermachines hebben drieweg sortering, Pixel Fusion multi-sensortechnologie, Sort-to-Grade en dergelijke. De configuratie van deze machines is zodanig dat er de  productieomgeving van klanten mee kan worden gesimuleerd en zo efficiënter kan worden getest dan in batchmodus. Hierdoor krijgen klanten een beter zicht op de prestaties van de machines specifiek voor hun producten en in fabrieken.

Het Innovation and Solution Center bevat een gespecialiseerd demonstratielab, een ruimte voor uitgebreide applicatietesten en voorzieningen voor opleidingen. Tevens heeft de nieuwe locatie een ruimte die bestemd is voor de research & development afdeling van Key. In de kantoren worden medewerkers voor verkoop, applications engineering, service, marketing, finance en management gehuisdvest. Dankzij het nieuwe R&D lab en kantoren komt er ruimte vrij in de bestaande productiefaciliteit in Hasselt.

Het bezoekerscentrum in Hasselt heeft een sterke synergie met de andere Innovation en Solution Centers van Key in het hoofdkwartier in Walla Walla, Washington (VS), Sacramento, Californië (VS) en Melbourne (Australië).

Over Key Technology, Inc.

Key Technology (NASDAQ: KTEC) is een wereldleider op het gebied van het ontwerpen en produceren van procesautomatiseringssystemen zoals digitale sorteermachines, transportbanden en verwerkingsapparatuur. Op basis van verwerkingskennis en toepassingsexpertise helpt Key haar klanten in de voedingsindustrie en in andere sectoren bij het realiseren van kwaliteitsverbetering, een hoger rendement en kostenbesparingen.

Key Technology is een ISO-9001 gecertificeerd bedrijf met productielocaties bij het hoofdkantoor in het Amerikaanse Walla Walla (Washington), in Beusichem (Nederland), Hasselt (België) en Redmond, Oregon (VS).

Anova Seafood en Aldi introduceren 123 witte tonijn

Anova Seafood en Aldi supermarkten introduceren de 123 witte tonijn bereidingswijzer. Deze laat de consument op drie manieren zien hoe hij zelf witte tonijn kan bereiden: rauw als sashimi of bij de sushi, rosé ofwel maximaal 1 minuut gegrilld en well done ofwel 2 minuten gegrilld. De bereidingswijzer is te vinden in de diepvriesverpakking van witte tonijn bij Aldi. Witte tonijn, die een lichte kleur heeft die wat rozer dan die van de rode tonijn, is zacht en mals van smaak. Hierdoor is hij geschikt voor wraps, salades of pasta.

0207-anova-seafood-witte-tonijn-1-2-3-a4-v2-2

Witte tonijn ook wel albacore tonijn genoemd, is sinds enkele jaren verkrijgbaar in Nederlandse supermarkten en visspeciaalzaken. Hij wordt gevangen in de wateren rondom Fiji en de Cook Islands en is MSC gecertificeerd. Dit betekent dat de vangst van witte tonijn wordt gecontroleerd op overbevissing, dat er zicht is op de grootte van het visbestand en dat de vis milieuvriendelijk wordt gevangen. Witte tonijn wordt na de vangst direct verwerkt en ingevroren.

MSC (Marine Stewardship Counsil) is een internationale non-profit organisatie die duurzame visserij erkent en beloont. Het MSC keurmerk is een wereldwijd erkend keurmerk en certificeringsprogramma voor duurzaam wildgevangen vis. In Nederland hebben ruim 1700 producten het MSC ecolabel.

Nederlands afvalwater wordt voedingsbron cacaoplantages Dominicaanse Republiek

Chocolatemakers © Jitske Schols  ★ www.jitskeschols.com ★

De wereld verkeert in een chocolade crisis. De vruchtbare gronden waarop cacao groeit worden steeds armer. De grondstoffen en nutriënten die in de producerende landen uit de grond worden gehaald, worden in het westen opgegeten en gaan niet meer terug naar waar ze vandaan komen.

 Chocolatemakers gaat hier met Nederlandse Waterschappen en de Tres Hombres wat aan doen, namelijk struviet (fosfaat) dat de Waterschappen winnen uit het Nederlandse afvalwater terugbrengen naar cacaoplantages in de Dominicaanse Republiek. Daar wordt het weer als voedingsrijke grondstof gebruikt.

 Afvalstof wordt voedingsstof

 Waterschappen winnen struviet als een van de waardevolle grondstoffen terug uit afvalwater. Dit mineraal wordt in de Dominicaanse Republiek gemixt met lokale organische stof en compost om zo een duurzame grondstof voor cacaobomen te vormen.

De Tres Hombres heeft bij aankomst in Nederland de nieuwe oogst biologische cacao voor Chocolatemakers gelost. Het zeilende vrachtschip vaart terug met struviet. Zo wordt in Nederland een overschot aan fosfaat verminderd en het tekort op de Dominicaanse Republiek aangevuld

 Rodney Nikkels van Chocolatemakers: ”De bodem op cacaoplantages wordt steeds armer doordat nutriënten via de cacaobonen naar onder andere Nederland worden geëxporteerd en niet worden aangevuld. Hierdoor wordt de fosfaathuishouding in de bodem verstoord. Als het groeien van cacao een toekomst wil houden zijn drastische oplossingen nodig”.

 De bodemverarming van cacaoplantages komt deels door het gebrek aan kennis bij boeren over bodembeheer, biodiversiteit en klimaatverandering, maar vooral door het eenrichtingsverkeer van nutriënten. Door bodemverarming worden cacaobomen ziek of gaan ze dood en er ontstaat ontbossing voor de aanwas van nieuwe cacaoplantages. Jongere generaties boeren willen geen cacaoboer meer worden.

 Over Chocolatemakers

 Chocolatemakers is een ‘bean to bar’ ambachtelijke chocoladefabriek in Amsterdam Noord.  Chocolatemakers koopt hoge kwaliteit biologische cacao direct bij de cacaoboeren in voor een eerlijke en goede prijs. De chocoladerepen worden verpakt in 100% recyclebaar materiaal en bedrukt met bio-inkt. Chocolatemakers werkt samen met boerencoöperaties in Peru, Dominicaanse Republiek en Congo.

De wereld achter ons voedsel

Inzicht in wereldvoedselvoorziening

 

wereld-achter-voedsel-klein

Kunnen we op een duurzame manier de groeiende wereldbevolking voeden in harmonie met de natuur en de draagkracht van de aarde? Deze vraag staat centraal in het boekje De wereld achter ons voedsel van de Stichting Werelddelen.

De uitgave kijkt vanuit verschillende invalshoeken naar de wereldvoedselvoorziening en hoe deze zich ontwikkelt, nu en in de toekomst. Zo wordt inzichtelijk waar het in essentie mis gaat en belangrijker nog hoe het anders zou kunnen.

 

Er zijn goede mogelijkheden om veel meer mensen te voeden met eenzelfde niveau van productie van gewassen, namelijk door het tegengaan van verspilling, het veranderen van eetpatronen en het voorkomen dat de productie van biobrandstoffen ten koste gaat van de voedselvoorziening.   

 De Wereld achter ons voedsel bevat veel cijfers en informatie over de belangrijkste knelpunten en mogelijkheden om het recht op genoeg voedsel voor iedereen te garanderen.

 

De wereld achter ons voedsel

Uitgever: Stichting Werelddelen

ISBN: 978-90-820608-2-9

Paperback 72 pag

Prijs € 12,50

Bestellen kan via werelddelen@werelddelen.nl

(013) 535 99 53 of via www.werelddelen.nl

Oudere berichten »

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2017 Ria Besseling