Agrifoodclicks

Cosun opent dit voorjaar onderzoekscentrum

Cooperatie Cosun opent dit voorjaar het Cosun Food Technology Centre in Dinteloord. In het nieuwe onderzoekscentrum worden producten uit bieten en aardappelen ontwikkeld.

De aandacht in de nieuwe  onderzoekslocatie op het terrein van Agro & Food Cluster Nieuw Prinsenlandgaat met name uit naar het hergebruiken van bietenpulp. Een voorbeeld is Betafib, een natuurlijke biopolymeer die is ontwikkeld door Cosun Biobased Products in Roosendaal. De micro-cellulosevezel kan onder meer in verf en vloeibare wasmiddelen worden toegepast. Ook CMI, afkomstig van cichorei, is een product van Cosun. Het product is afbreekbaar en voorkomt kalk- en zoutaanslag in installaties.

Het Cosun Food Technology Centre gaat verder testen uitvoeren voor klanten uit de chemische sector zoals Avantium, Akzo en Philips.

De nieuwe locatie die een testfabriek en laboratoria zal bevatten,  krijgt 100 medewerkers en vergt een investering van 15 miljoen euro. De cooperatie startte in 2015 met de bouw van het innovatiecentrum en zou de locatie midden vorig jaar al openen. De bouw kende echter een vertraging vanwege het faillissement van Imtech.

Het volledige artikel is te lezen via

https://fd.nl/economie-politiek/1180563/bietenpulp-als-grondstof-voor-de-chemische-industrie

Key Technology opent Innovation and Solutions Center

key-hasselt-isc-interior

Key Technology opent in Hasselt (België)  een nieuw Innovation and Solutions Center.  Europese voedingsproducenten kunnen op de locatie van 2500 vierkante meter zowel in levende lijve als op afstand via live videosoftware demonstraties van machines, applicatietesten en opleidingen volgen.

Er staan verschillende Key sorteermachines opgesteld, waaronder de nieuwe Veryx, Optyx, Cayman, BioPrint, Python, VitiSort, DateSort en Veo en trilgoten zoals Iso-Flo en Impulse. De sorteermachines hebben drieweg sortering, Pixel Fusion multi-sensortechnologie, Sort-to-Grade en dergelijke. De configuratie van deze machines is zodanig dat er de  productieomgeving van klanten mee kan worden gesimuleerd en zo efficiënter kan worden getest dan in batchmodus. Hierdoor krijgen klanten een beter zicht op de prestaties van de machines specifiek voor hun producten en in fabrieken.

Het Innovation and Solution Center bevat een gespecialiseerd demonstratielab, een ruimte voor uitgebreide applicatietesten en voorzieningen voor opleidingen. Tevens heeft de nieuwe locatie een ruimte die bestemd is voor de research & development afdeling van Key. In de kantoren worden medewerkers voor verkoop, applications engineering, service, marketing, finance en management gehuisdvest. Dankzij het nieuwe R&D lab en kantoren komt er ruimte vrij in de bestaande productiefaciliteit in Hasselt.

Het bezoekerscentrum in Hasselt heeft een sterke synergie met de andere Innovation en Solution Centers van Key in het hoofdkwartier in Walla Walla, Washington (VS), Sacramento, Californië (VS) en Melbourne (Australië).

Over Key Technology, Inc.

Key Technology (NASDAQ: KTEC) is een wereldleider op het gebied van het ontwerpen en produceren van procesautomatiseringssystemen zoals digitale sorteermachines, transportbanden en verwerkingsapparatuur. Op basis van verwerkingskennis en toepassingsexpertise helpt Key haar klanten in de voedingsindustrie en in andere sectoren bij het realiseren van kwaliteitsverbetering, een hoger rendement en kostenbesparingen.

Key Technology is een ISO-9001 gecertificeerd bedrijf met productielocaties bij het hoofdkantoor in het Amerikaanse Walla Walla (Washington), in Beusichem (Nederland), Hasselt (België) en Redmond, Oregon (VS).

Anova Seafood en Aldi introduceren 123 witte tonijn

Anova Seafood en Aldi supermarkten introduceren de 123 witte tonijn bereidingswijzer. Deze laat de consument op drie manieren zien hoe hij zelf witte tonijn kan bereiden: rauw als sashimi of bij de sushi, rosé ofwel maximaal 1 minuut gegrilld en well done ofwel 2 minuten gegrilld. De bereidingswijzer is te vinden in de diepvriesverpakking van witte tonijn bij Aldi. Witte tonijn, die een lichte kleur heeft die wat rozer dan die van de rode tonijn, is zacht en mals van smaak. Hierdoor is hij geschikt voor wraps, salades of pasta.

0207-anova-seafood-witte-tonijn-1-2-3-a4-v2-2

Witte tonijn ook wel albacore tonijn genoemd, is sinds enkele jaren verkrijgbaar in Nederlandse supermarkten en visspeciaalzaken. Hij wordt gevangen in de wateren rondom Fiji en de Cook Islands en is MSC gecertificeerd. Dit betekent dat de vangst van witte tonijn wordt gecontroleerd op overbevissing, dat er zicht is op de grootte van het visbestand en dat de vis milieuvriendelijk wordt gevangen. Witte tonijn wordt na de vangst direct verwerkt en ingevroren.

MSC (Marine Stewardship Counsil) is een internationale non-profit organisatie die duurzame visserij erkent en beloont. Het MSC keurmerk is een wereldwijd erkend keurmerk en certificeringsprogramma voor duurzaam wildgevangen vis. In Nederland hebben ruim 1700 producten het MSC ecolabel.

Nederlands afvalwater wordt voedingsbron cacaoplantages Dominicaanse Republiek

Chocolatemakers © Jitske Schols  ★ www.jitskeschols.com ★

De wereld verkeert in een chocolade crisis. De vruchtbare gronden waarop cacao groeit worden steeds armer. De grondstoffen en nutriënten die in de producerende landen uit de grond worden gehaald, worden in het westen opgegeten en gaan niet meer terug naar waar ze vandaan komen.

 Chocolatemakers gaat hier met Nederlandse Waterschappen en de Tres Hombres wat aan doen, namelijk struviet (fosfaat) dat de Waterschappen winnen uit het Nederlandse afvalwater terugbrengen naar cacaoplantages in de Dominicaanse Republiek. Daar wordt het weer als voedingsrijke grondstof gebruikt.

 Afvalstof wordt voedingsstof

 Waterschappen winnen struviet als een van de waardevolle grondstoffen terug uit afvalwater. Dit mineraal wordt in de Dominicaanse Republiek gemixt met lokale organische stof en compost om zo een duurzame grondstof voor cacaobomen te vormen.

De Tres Hombres heeft bij aankomst in Nederland de nieuwe oogst biologische cacao voor Chocolatemakers gelost. Het zeilende vrachtschip vaart terug met struviet. Zo wordt in Nederland een overschot aan fosfaat verminderd en het tekort op de Dominicaanse Republiek aangevuld

 Rodney Nikkels van Chocolatemakers: ”De bodem op cacaoplantages wordt steeds armer doordat nutriënten via de cacaobonen naar onder andere Nederland worden geëxporteerd en niet worden aangevuld. Hierdoor wordt de fosfaathuishouding in de bodem verstoord. Als het groeien van cacao een toekomst wil houden zijn drastische oplossingen nodig”.

 De bodemverarming van cacaoplantages komt deels door het gebrek aan kennis bij boeren over bodembeheer, biodiversiteit en klimaatverandering, maar vooral door het eenrichtingsverkeer van nutriënten. Door bodemverarming worden cacaobomen ziek of gaan ze dood en er ontstaat ontbossing voor de aanwas van nieuwe cacaoplantages. Jongere generaties boeren willen geen cacaoboer meer worden.

 Over Chocolatemakers

 Chocolatemakers is een ‘bean to bar’ ambachtelijke chocoladefabriek in Amsterdam Noord.  Chocolatemakers koopt hoge kwaliteit biologische cacao direct bij de cacaoboeren in voor een eerlijke en goede prijs. De chocoladerepen worden verpakt in 100% recyclebaar materiaal en bedrukt met bio-inkt. Chocolatemakers werkt samen met boerencoöperaties in Peru, Dominicaanse Republiek en Congo.

De wereld achter ons voedsel

Inzicht in wereldvoedselvoorziening

 

wereld-achter-voedsel-klein

Kunnen we op een duurzame manier de groeiende wereldbevolking voeden in harmonie met de natuur en de draagkracht van de aarde? Deze vraag staat centraal in het boekje De wereld achter ons voedsel van de Stichting Werelddelen.

De uitgave kijkt vanuit verschillende invalshoeken naar de wereldvoedselvoorziening en hoe deze zich ontwikkelt, nu en in de toekomst. Zo wordt inzichtelijk waar het in essentie mis gaat en belangrijker nog hoe het anders zou kunnen.

 

Er zijn goede mogelijkheden om veel meer mensen te voeden met eenzelfde niveau van productie van gewassen, namelijk door het tegengaan van verspilling, het veranderen van eetpatronen en het voorkomen dat de productie van biobrandstoffen ten koste gaat van de voedselvoorziening.   

 De Wereld achter ons voedsel bevat veel cijfers en informatie over de belangrijkste knelpunten en mogelijkheden om het recht op genoeg voedsel voor iedereen te garanderen.

 

De wereld achter ons voedsel

Uitgever: Stichting Werelddelen

ISBN: 978-90-820608-2-9

Paperback 72 pag

Prijs € 12,50

Bestellen kan via werelddelen@werelddelen.nl

(013) 535 99 53 of via www.werelddelen.nl

Cublend opende fabriek voor poeder-, kruiden- en groentemengsels

dsc_1330

Cublend opende in Bleiswijk een nieuwe fabriek voor poeder-, kruiden- en groentemengsels voor de foodindustrie. Het nieuwe Nederlandse bedrijf, gestart door Carlo van Eijmeren en Rob Nijgh, levert powder blends op maat als halffabricaten aan de voedingsindustrie. Onlangs behaalde Cublend een higher level voor IFS-certificering.

 

De blends zijn bestemd voor soepen, vlees, sauzen en marinades, coatings voor noten, vis en vleesproducten, functionele toevoegingen en voedingsstoffen voor sport en afslanken. Het bedrijf overweegt vanwege de toenemende vraag om volgend jaar de productiecapaciteit van 6000 ton uit te breiden.

 

dsc_1335

 

Aandacht voor voedselveiligheid

In de fabriek is veel aandacht voor voedselveiligheid. Het centrale productieplatform en zelf ontwikkeld geautomatiseerd grondstof-managementsysteem voorkomen slepen met voedingsstoffen en als gevolg hiervan kruisbesmetting en allergenencontaminatie.

Daarnaast werkt Cublend voor de kruidenmengsels, kruiden en specerijen met natuurlijke grondstoffen die niet genetisch gemodificeerd of geproduceerd zijn met behulp van genetisch gemodificeerde ingrediënten. Die zijn traceerbaar binnen de EU. Op deze wijze borgt het bedrijf de voedselveiligheid in de gehele keten.

De afgelopen jaren kwam de voedingsindustrie regelmatig negatief in het nieuws vanwege  besmettingen met schadelijke bacteriën en restjes allergenen in producten die er volgens de verpakking niet in horen te zitten. “Wat we steeds van klanten horen is dat het beter, sneller en vooral veiliger moet,” aldus eigenaren Carlo van Eijmeren en Rob Nijgh. ,,Daarom is er in de branche een grote behoefte aan dit soort innovaties”.

Cublend is een samenwerkingsverband tussen Berkenhof Beheer B.V., Denico Danmark ApS en Ronijco Invest B.V. voor het gehele Europese continent.

Cublend is aanspreekpunt voor de Benelux en Zuid-Europa, voor Noord Europa en UK verwijzen is dat Denico Danmark.

www.cublend.nl   www.denico.dk

Schmidt Originals Zeevis kookboek

Cover Schmidt Originals Zeevis kookboek

50 authentieke visgerechten

Binnenkort  verschijnt bij Uitgeverij Bertram + de Leeuw het Schmidt Originals Zeevis kookboek. Schmidt Zeevis in Rotterdam is al 100 jaar toonaangevend op het gebied van zeevis, de bereiding daarvan en vooral van het (culinair) genieten in Nederland en ver daarbuiten. En in al die jaren hebben wij de meest pure, bijzondere maar ook vaak ‘simpele’ gerechten verzameld.

In het Schmidt Originals Zeevis kookboek geeft het bedrijf  haar geheimen prijs en presenteert het  50 authentieke visrecepten. Met deze ‘Schmidt Originals’ kan iedereen als een ware professional thuis vis bereiden. De heldere recepten laten zien dat het niet ingewikkeld is om een lekker visgerecht te maken.

Het resultaat is een kookboek met ‘originele’ gerechten. Het Schmidt Originals Zeevis Kookboek is een handboek voor de liefhebbers van koken, garen, bakken en vooral: genieten van het lekkers uit de zee. Het kookboek telt 50 Schmidt Originals gerechten, bereid met vis uit alle zeeën en oceanen van de wereld. En leuke weetjes over vis, vissers, kooktechnieken en culinaire wetenswaardigheden van de beste topkoks van Nederland die Schmidt Zeevis hofleverancier hebben.

Prijs € 29,95

Aantal pagina’s 240

ISBN 9789461562227

Informatie en bestellen:

info@bertramendeleeuw.nl
+31 20 7762552

www.bertramendeleeuw.nl

IPSS denkt aan mobiele suikerraffinage op erf

Ingenieursbureau IPSS denkt aan mobiele suikerraffinage op het erf van boerderijen. De mobiele fabrieken zijn ondergebracht in zeecontainers en worden bij boerderijen geplaatst om op locatie suiker uit suikerbieten en reststromen te halen. Het idee is om uiteindelijk kleine mobiele suikerfabrieken in zeecontainers te bouwen en te plaatsen bij bedrijven die reststromen hebben. Dit is mogelijk door een procedé dat is ontwikkeld door Wageningen UR.

Met de nieuwe methode kunnen suikerbieten bij boeren op het erf eenvoudig worden geraffineerd tot suikers. Suikerbieten, grondstoffen en reststromen bevatten eveneens aminozuren. Om reststromen meerdere componenten bevatten zijn vaak veel bewerkingen nodig om deze eruit te halen.

Het procede van Wageningen UR heeft dankzij een anti-solvent minder processtappen nodig om de componenten te isoleren. Door dit anti-oplosmiddel toe te voegen aan het mengsel en vervolgens het water weg te vangen, worden suikers en andere componenten onoplosbaar en kristalliseren ze. Het proces is energiezuinig en werkt zonder drogen en centrifugeren. Daardoor kan het lokaal en op kleine schaal worden ingezet, zoals bij boerderijen.

IPSS start in Wageningen een pilotfabriek om het procedé verder te testen en te onderzoeken naar commerciële haalbaarheid.

Ook andere reststromen verwerken

IPSS en Wageningen UR rekenen ook op verwerking van andere reststromen, bijvoorbeeld afkomstig van de appelmoesindustrie. Daarnaast wordt onderzocht of suikers uit andere reststromen gekristalliseerd kan worden.

Een kleine proeffabriek volgens IPSS in de vijftien weken van het bietenseizoen zo’n 300 hectare suikerbieten verwerken. Het maximale volume van de andere grondstoffen is nog onbekend.

Er is in Nederland behoefte aan meer capaciteit om suikers uit bieten te raffineren. Ons land heeft in Hoogkerk en Dinteloord twee grote productielocaties van Suiker Unie waar suikers uit bieten wordt gehaald.  Er is behoefte aan meer capaciteit, maar een nieuwe productiefaciliteit kost 500 miljoen euro.

Ook interesse in buitenland

Ook in het buitenland is volgens IPSS interesse in de mobiele suikerraffinage, onder meer in de suikerproducerende en -verwerkende industrie in Duitsland, Zwitserland en Nigeria en bij de teelt van suikerhoudende gewassen in Portugal, Canada en Engeland.

Biofach en Vivaness 2017: 15 – 18 februari

 BIOFACH_2017_Logo_farbig_positiv_72dpi_RGB

Van 15 tot en met 18 februari 2017 vinden in het Messezentrum in Neurenberg weer de internationale vakbeurzen voor de biologische sector en natuurcosmetica Biofach en Vivaness plaats.

De thema’s van de beurzen zijn ditmaal diversiteit en verantwoordelijkheid voor de wereld,  gezondheid, ecologie als uitgangspunt voor de biologische sector en biologisch biedt oplossingen voor klimaatverandering, wereldwijde honger en grondstoffenbenutting.

Beide vakevenementen trokken tijdens de editie 2016, die dit jaar van 10 tot en met 13 februari plaatsvond, in totaal 48.533 vakbezoekers uit 130 landen. Er waren 2325 exposanten op de beurs, waarvan ruim 100 Nederlandse bedrijven.

Biofach en Vivaness ook via app

Alle informatie van de twee vakbeurzen is nu ook via een app in te zien. Bezoekers kunnen aan de app een persoonlijke exposantenlijst, producten, bijeenkomsten en een plattegrond toevoegen. www.biofach.de/app  www.vivaness.de/app.

Bio is booming

Biologisch is booming. In Duitsland en Frankrijk, de grootste biologische markten van Europa, is de markt respectievelijk goed voor  € 8,5 miljard en € 6 miljard, een jaarlijkse groei van ruim tien procent, blijkt uit cijfers van Bionext en het Economisch Bureau van ABN Amro.

Ook Nederland kent met een omzet van bijna 1,3 miljard in 2015 een groei boven de tien procent.

Wereldwijd werd er eind 2013 72 miljard  dollar aan biologische producten verkocht, zo’n 44% meer dan vijf jaar daarvoor. Het marktaandeel blijft echter klein: slechts 1% van de voeding wereldwijd is biologisch geproduceerd, zo blijkt uit cijfers van IFOAM en Forschungsinstitut für biologischen Landbau (Research Institute of Organic Agriculture, FiBL).

Informatie: www.biofach.de

Voor Nederlandse beursdeelname: www.beechbp.nl, jacqueline@beechbp.nl

Greenco en ECW Netwerk winnaars in Ranking the Grower

Greenco won tijdens Ranking the Grower 2016 de eerste prijs  in de categorie Collectief groente. ECW Netwerk won in de categorie Collectief overig de eerste prijs.

Beide bedrijven waren een van de 32 genomineerden voor deze telersverkiezing die dit jaar als thema Samenwerking droeg.  

RankingtheGrower RTGlogo_3aafb6045a

 

Dit zijn de bedrijven die waren genomineerd voor Ranking the Grower 2016: Prominent, Zentoo, Decorum Company, Tulpen.nl, Vreeken Bouvardia, ECW Netwerk, CyMoreFlavour, Paletti Growers, Purple Pride, Greenco, Colours of Nature, Unicum Freesia, Dutch Specials, Mts. S.C. Zwarts, Aardwarmte Vierpolders, VDE Plant, Solis Plant, KP Holland, Together2Grow, Star Orchids, Orchids Service, Ondernemersvereniging Alton (OVAL), Kiepflowers, Moerings Waterplanten, Frutanova/Tasty Tom, Gerbera United, Addenda, MoreLips, Sunsation Sunflowers, Koppert Cress, Air So Pure en Tuinbouw Techniek Ontwikkeling (TTO).

Ranking the Grower is een evenement van KAS TuinbouwCommunicatie, uitgever van onder andere KAS, GroenteNet en SierteeltNet.

Oudere berichten »

 

  Kennis- en innovatieplatform voor de agrifoodketen ©2017 Ria Besseling